Tofu, miso, tempeh…ce sunt aceste derivate din soia?

Proteinele vegetale precum cele provenite din soia sunt la moda. Insa riscam sa ne pierdem printre toate aceste alternative la carne existente pe piata.

Atunci cand mancam putina carne sau deloc, sau atunci cand tinem post este indispensabil sa gasim alte surse de proteine. Alimentele derivate din soia ar putea fi alternativa potrivita, cu conditia sa echilibram mesele si sa nu abuzam de aceste produse din cauza unui continut bogat de izoflavoni, molecule asemanatoare hormonilor feminini si suspectati pentru faptul ca sunt perturbatori endocrinieni.

Tofu, aproape echivalent cu carnea. Originar din Japonia, tofu este indispensabil in bucataria vegetariana. Exista tofu natural, fara gust, acesta trebuie amestecat cu legume si adaugat ierburi, condimente, seminte, alge uscate…tofu afumat se prezinta sub forma de cubulete pentru a inlocui slanina spre exemplu. In ceea ce priveste continutul de proteine, tofu contine 10g de proteine/100g. La fel ca si carnea sau ouale, proteinele sale sunt considerate de buna valoare biologica deoarece contin numai putin de opt acizi aminati esentiali.

Tempeh, bun pentru microbiota intestinala. Originar din Indonezia, acest produs pe baza de soia fermentata are o textura moale si un gust interesant, cu arome de ciuperci si alune. Se poate adauga la supe, sosuri sau poate fi folosit in diferite preparate pentru a inlocui carnea, in lasagna spre exemplu. Are un continut de 19g de proteine/100g.

Miso, un condiment, mai degraba decat un aliment. Inchis la culoare si destul de gros, aceasta pasta fermentata pe baza de soia este o specialitate japoneza. Ideal ar fi sa alegi miso nepasteurizat si bio. Gustul sau este unul special, extrem de pronuntat. Cu cat este mai inchis la culoare, cu atat este mai sarat. Nu trebuie gatit ci adaugat la sfarsitul gatirii, sub forma unui bulion. Este ideal si pe post de condiment, la marinate de carne sau peste, in sosuri sau in desert. Contine in jur de 10% proteine.

Proteinele din soia texturate. Sunt din ce in ce mai populare in ultima perioada. Acum se pot cumpara si din supermarket-uri. Sunt ideale de a fi adaugate in preparatele vegetariene si de post. Cu o savoare neutra, trebuie sa adaugi condimente, ierburi fine. In functie de produs, acestea trebuiesc rehidratate inainte de a fi folosite. Dupa care se pot incorpora in orice reteta care are in componenta sa carne. Pentru a inlocui 100g de carne trebuie sa consumi in jur de 40g de proteine din soia texturate care, odata gatite, isi tripleaza volumul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *