23 februarie 2020

3 semne de intoleranta la lactoza

Atunci cand nu digeram asa cum trebuie produsele lactate, exista mai multe semne care ne pot alerta. Simptome clasice, precum dureri de burta sau oboseala pot varia in functie de cantitatea de lactoza consumata si de gradul de intoleranta.

Nu te simti tocmai bine dupa ce ai consumat lapte sau dupa ce ai mancat o inghetata? Daca corpul tau reactioneaza nu tocmai bine dupa ce ai consumat un produs lactat atunci ai putea fi intolerant la lactoza. Persoanele care sufera de aceasta afectiune au un deficit de lactaza, enzima care permite digerarea zaharului continut in lapte si in produsele derivate. In Europa, 50% din adulti nu digera in mod eficient lactoza. Faci parte din aceasta categorie de populatie ? Iata care sunt semnele care ar trebui sa te ingrijoreze.

Simptomele clasice. Importanta simptomelor variaza de la o persoana la alta, in functie de nivelul de lactaza al fiecaruia si de cantitatea de lactoza consumata. Simptomele pot fi lejere precum gaze sau balonare sau mai importante precum dureri, o diaree persistenta, greturi si varsaturi, o pierdere brusca in greutate, o oboseala importanta, febra si dureri de cap. Uneori, aceste simptome digestive se pot afla in stransa legatura cu o boala temporara precum gripa intestinala care slabeste mucoasa intestinului, cu o reactie la unele medicamente sau cu o patologie precum boala celiaca.

Viteza. Simptomele precum dureri de stomac, gaze, balonare si diaree se pot manifesta dupa o ora-trei ore de la consumul unui aliment ce contine lactoza. Acest interval poate varia in functie de natura produselor lactate si in functie de cantitatea consumata. Uneori, simptomele apar dimineata daca ai consumat produse lactate in urma cu o seara. Daca vrei sa verifici prezenta unei intolerante, cea mai buna modalitate este sa retragi din alimentatie toate produsele care contin lactoza minim doua saptamani. Daca simtpomele dispar, exista mari sanse sa suferi de intoleranta. Adreseaza-te medicului pentru a stabili impreuna un echilibru alimentar potrivit.

 

Alternanta. Exista diferite grade de intoleranta la lactoza. Unele persoane pot tolera putin lactoza fara sa se imbolnaveasca in timp ce altele se simt foarte rau la cea mai mica doza de lactoza. Nu este un lucru rar ca unele persoane sa poata sa difere mai usor branzeturile cu pasta dura care contin mai putina lactoza si iaurtul decat alte produse lactate. Faptul de a nu fi bolnav in mod sisematic nu inseamna ca nu esti intolerant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *