14 februarie 2020

Alimente de evitat atunci cand urmezi un tratament medicamentos

Tratamentul medicamentos si continutul farfuriei noastre intra uneori in « conflict ». Iata tot ce trebuie sa stii cu privire la interactiunile posibile care pot exista intre ele.

Romanii sunt mari consumatori de medicamente. De fiecare data cand au o durere sau sunt raciti tind sa ia medicamente, dupa ureche din pacate de cele mai multe ori. Ignora cel mai adesea ca ceea ce mananca si ceea ce beau are o anumita influenta asupra efectului medicamentelor pe care le iau.

Unele alimente franeaza metabolizarea moleculelor, scazand manifestarile iatrogene, aparitia noilor simptome, diferite de cele pe care medicamentul ar trebui sa le trateze. In aceasta relatie, nu intotdeauna armonioasa, unele tratamente pot de asemenea sa afecteze (in mod excesiv) apetitul sau sa modifice senzatiile gustative. Iata tot ce trebuie sa stii despre acest subiect.

Cu un continut scazut de calorii si extrem de sanatoasa, conopida, brocoli si alte soiuri de varza precum varza Kale sau varza de Bruxelles au un loc privilegiat in meniul nostru mai ales in sezonul rece. Insa exista circumstante in care ar trebui sa fie consumata cu precautie. Este in special cazul atunci cand ne aflam sub tratament cu autocuoagulante si vitamina K. Daca consumam in exces alimente care contin vitamina K acest lucru nu va face decat sa neutralizeze efectul medicamentului. Atentie, acest lucru nu inseamna ca sunt, in aceasta situatie, complet interzise. Trebuie sa se consume o cantitate rezonabila. In cadrul unui regim echilibrat si variat nu exista niciun risc.

Cat despre grapefruit, acesta nu este recomandat in cazul tratamentului cu medicamente impotriva hipercolesterolemiei precum simvastatina sau atorvastatina deoarece impiedica enzima CYP34A sa degradeze acest medicament. Acest fruct nu este compatibil nici cu imunosupresoare precum ciclosporina sau tacrolimus folosite in caz de aritmie sau docetaxel, un anti-canceros, sau sertralina, un antidepresiv. Atentie in egala masura si la lemnul dulce mai ales daca urmezi un tratament impotriva tensiunii ridicate deoarece acesta nu face decat sa ridice tensiunea. Laptele si produsele lactate nu sunt recomandate atunci cand urmam un tratament cu antibiotice deoarece le face mai putin « operationale ». Moleculele se leaga intre ele, formeaza complexe care nu sunt absorbabile de catre organism. Chiar daca acest subiect este controversat in sanul comunitatii stiintifice, se preconizeaza ca si pestii precum heringul sau macroul nu sunt recomandati in timpul sedintelor de chimioterapie deoarece unul din acizii lor grasi ar putea forma un fel de chimiorezistenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *