Care este cel mai potrivit moment din zi pentru a face sport?

sport

Facem sport, facem miscare…totul suna bine in teorie. Insa care este cel mai potrivit moment al zilei pentru a face sport? Numeroase sunt persoanele care se intreaba daca exista un moment mai propice decat altul pentru a transpira. Daca este sa dam crezare unui studio american publicat in 2019, cea mai potriivta perioada este dimineata sau dupa-amiaza.

Programati pentru a fi activi din punct de vedere fizic dupa-amiaza

In teorie, cel mai bun moment pentru a face sport este dupa-amiaza conform specialistilor. Astfel respectam ritimul biologic al corpului. Fiinta umana este programata sa gandeasca dimineata, sa fie activa dn punct de vedere fizic dupa-amiaza si sa recupereze seara. Intre orele 15-19 temperatura corporala este mai ridicata, luminozitatea este mai puternica, nivelul de zahar din sange este mai constant, mai ales dupa ce am luat pranzul. In plus, coordonarea, viteza de reactie, eficienta inima/plamani sun cele mai bune. Inainte de a te activa deci, trebuie sa astepti doua ore, sa practici o activitate fizica incepand cu ora 15 dupa masa pentru confortul tau digestiv. In cazul in care alegi sa faci sport la sfarsitul zilei ii vei oferi ocazia corpului tau sa scada temperatura ceea ce favorizeaza si somnul.

Gaseste-ti propriul ritm

Daca dupa-amiaza ar fi de privilegiat pentru a face sport, practica nu este atat de simpla si sportivul/sportiva va face sport in functie de programul sau si, bineinteles, in functie de masurile legate de criza sanitara. Cel mai important este sa isi cunoasca si sa isi respecte propriul ritm si sa adapteze timing-ul fiecarei sedinte in parte. Daca esti o persoana matinala, cel mai bine ar fi sa eviti sa transpiri seara cu riscul ca, in unele cazuri, sa nu adormi prea devreme. Daca nu esti o persoana matinala, fa sport in intervalul 17-20 pentru a raspunde nevoilor impuse de propriul tau ceas biologic.

Momentul ideal pentru cardio

Cu toate acestea, unele activitati sunt de privilegiat in anumite momente ale zilei. In privinta sedintelor matinale si tardive, cel mai bine esta sa optezi pentru o activitate blanda precum Yoga sau gimnastica. Dupa-amiaza este ideala pentru activitati intense. Crossfit, Zumba sau badminton care accelereaza respiratia si ritmul cardiac. Ce conteaza este sa faci aceste exercitii in mod regulat: este mai bine sa faci 10 minute de sport decat sa nu faci deloc miscare.