Ce este regimul fara gluten?

Ce este regimul fara gluten? Care sunt principiile acestuia? Care sunt precautiile de luat? Va spunem in cele ce urmeaza totul despre acest regim din ce in ce mai popular.

O reala problema pentru unii, un efect al modei sau al unei tulburari psihosomatice pentru altii, intoleranta la gluten afecteaza in jur de 1% din populatie insa din ce in ce mai multe persoane incearca sa evite glutenul. Descopera secretele acestui regim ce are din ce in ce mai multi adepti.

Ce este glutenul? Prezent in unele cereale precum graul, orzul, secara sau soia, glutenul este o proteina insolubila care ofera fainii proprietatile sale elastice. Este agentul responsabil de panificatie si de cresterea painii in cursul fermentatiei. Intoleranta la gluten (sau boala celiaca cum mai este cunoscuta) corespunde non-digestibilitatii acestei proteine la indivizii vizati. Se manifesta prin simptome diverse precum diaree, reflux gastro-esofagian, varsaturi sau dureri abdominale. Niciun tratament nu este inca in masura sa raspunda la aceste neplaceri. Singura solutie pentru a limita sau pentru a stopa definitiv aceste dificultati digestive este aceea de a opta pentru un regim fara gluten.

Bazele regimului fara gluten. Direct legat de alimentatie, regimul fara gluten face parte din cotidianul bolii celiace. Oamenii care sufera de aceasta afectiune se vad nevoiti sa urmeze reguli stricte in privinta alimentatiei. Regimul fara gluten consta in inlocuirea tuturor produselor pe baza de grau si derivatelor acestuia. Painea si faina clasica sunt inlocuite de alimente alternative pe baza de diferite cereale care nu contin gluten precum orezul sau quinoa. Gatitul in casa este recomandat deoarece numeroase sunt produsele din magazine care contin doar urme de faina si de gluten sau sunt fabricate in uzine care stocheaza produse pe baza de grau. Cea mai mica urma de grau poate provoca serioase neplaceri la persoanele intolerante. Exista, din fericire, deja pe piata, o multime de produse gluten free.

Precautii de adoptat in timpul regimului fara gluten. Dificultatea principala cu care vine boala celiaca este aceea de a duce o viata normala. In ceea ce priveste iesirile la restaurant, exista deja locatii care propun meniuri fara gluten. Acasa, dedica-ti rafturile din bucatarie produselor fara gluten pentru a evita neplacerile cauzate de intoleranta la gluten. Prezent in majoritatea produselor industriale, glutenul trebuie cautat pe eticheta produselor care sunt din ce in ce mai detaliate in privinta continutului. In plus, exista numeroase bloguri pe tema intolerantei la gluten, nu ezita sa le consulti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *