CINEMA-UL NORDIC

Fac parte din generatia pentru care aparitia multitudinii de canale TV straine in 1990 cand toata lumea avea „satelit” a avut un impact major ,deci inca sunt fascinat de televiziune. Din nefericire oferta de filme serioase si demne de urmarit este foarte redusa. Filme de arta mai gasesti doar pe la Cinemaxuri , asa ca evident trebuie migrat spre online.

Vreau sa recomand cinematografia nordica , mai bine spus scandinava , care proopune niste filme si seriale absolut speciale, cu mult noir , violenta , sexualitate , dar cu personaje extrem de bine conturate , umane  si plot-uri geniale.

Din cinematografia norvegiana ne vine The headhunters si Kraftidioten cu razbunari sangeroase intr-o mare  de alb. Suedia vine bineinteles cu originala trilogie Millenium , departe de remake-ul american. Finalndezii m-au surprins extrem de placut cu Bordertown , un serial politist cu actiunea care imbina perfect noir-ul scandinav cu cruzimea rusesca de peste granita.

Bineinteles nu putem vorbi despre nordici fara referinte la titanul sexualitatii explicite si cruzimii care este danezul Lars von Trier cu socantul Breaking the waves .Tot danezi sunt si mai tanarul regizor Nicolas Winding Refn cu al sau absolut remarcant Valhalla Rising avandul ca protagonist pe ,poate, cel mai bun actor al Europei continentale Mads Mikkelsen. Tot la actori trebuie neaparat amintit versatilul suedez Stellan Skarsgard , cel care face roluri memorabile de peste 40 de ani atit in Europa cat si peste ocean.

Deci sa ne incalzim sufletele cu arta nordica, care este mult mai umana decat ne-am astepta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *