Dum. iul. 12th, 2020

De ce sticlele de vin sunt de 0,75 litri?

De ce sticlele de vin sunt 0,75 litri? Cu siguranță nu există niciun motiv, dar acestea au devenit o dimensiune standard mondială.

Astăzi, doar câteva regiuni sunt autorizate să utilizeze un alt format decât cel standard, iar acest lucru necesită o permisiune specială a UE. După cum explică Julien Miquel pentru situl Vivino, până în secolul al XIX-lea vinul a fost transportat în amfore de ceramică sau butoaie de lemn și abia din acea perioadă au început să-l îmbutelieze în recipiente de sticlă. Apoi, sticlele au avut aproximativ același conținut: britanicii 0,90 litri, europenii între 0,70 și 0,80 litri, americanii 0,75.

Alegerea unui recipient cu puțin sub un litru are două teorii: capacitatea unui producător de sticlă de a sufla și de a forma într-o singură cădere dimensiunea sticlei sau cantitatea optimă de vin pentru masa unui bărbat. Pentru a nu irosi sau a strica vinul lăsându-l deschis, pe piață există sticle mai mici. De exemplu, 375 ml, jumătate dintr-o sticlă standard de 0,75 litri, se numește „Mignon” sau „Fillette” și conține aproximativ 2 pahare de vin.

În schimb, din motive de îmbătrânire mai bună și prestigiu, există și sticle mai mari. Cel mai cunoscut este „Magnum” care conține 1,5 litri, de două ori mai mare decât un standard. Cei foarte mari au nume biblice și capacități enorme. De exemplu, „Melchior” (de la numele unui om înțelept) conține 18 litri, adică 24 de sticle standard, sau „Melchizédek”: 30 litri echivalent cu 40 sticle de 0,75 litri. Sunt utilizate pentru îmbutelierea vinurilor fine, în cantități limitate și, mai ales, la prețuri exorbitante. (Sursa: Julien Miquel, Vivino.com)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *