Ultimele articoleUtile

Fără să ieșim, fără petreceri, fără restaurante, de ce suntem atât de epuizați?

Restricțiile sanitare ne epuizează, iar istoricul Georges Vigarello numește acest lucru „sindromul de prevenire”. El explică, împreună cu psihiatrul și specialistul în somn Sylvie Royant-Parola, cum limitele uzează corpul și creierul.

S-au dus vremurile când agenda noastră lumească era plină.  Dar în ciuda acestei odihni forțate, concluzia este clară: suntem epuizați. Potrivit unui sondaj al Institutului Național de Somn și Vigilență (INSV), publicat în martie, calitatea nopților noastre a regresat timp de un an, provocând tulburări de somn la 45% dintre oameni în timpul celui de-adoua carantine. Explicații despre această oboseală pandemică cu Georges Vigarello, istoric specializat în reprezentări ale corpului, autor al Istoriei oboselii din Evul Mediu până în prezent, și Sylvie Royant-Parola, psihiatru și președinte al Rețelei Morphée.

Trăim un episod fără precedent în istoria oboselii?

Sylvie Royant-Parola.- Da, în sensul că această oboseală ne afectează civilizația la nivel global. Contextul este la fel de tulburător și provocator de anxietate ca cel experimentat într-o măsură mai mică în timpul unui război. Cu excepția faptului că aici individul percepe și mai puțin intrările și ieșirile: nu există nici o logică sau o privire de ansamblu și, mai presus de toate, un sfârșit al situației. Puteți simți pericolul, dar nu există nicio soluție. Acest lucru este tipic modelului experimental al depresiei, unde oboseala este la primul nivel.

Citește și  Solutii naturale pentru a calma arsurile la stomac

Georges Vigarello. Deoarece percepțiile oboselii trec în timp, este destul de complex să fii categoric. Pe de altă parte, circumstanțele actuale sunt complet noi. Până acum, nu am experimentat o astfel de închidere care să oblige întreaga populație să rămână claustrată constant sau episodic. În momentul ciumei medievale, doar bolnavii erau obligați să rămână acasă. În timpul epidemiei de holeră de la Paris din 1832, au fost luate măsuri de precauție în locuri considerate mirositoare, dar nimic nu a fost închis. Și dacă în trecut, populația era mai implicată fizic în muncă, oboseala care a rezultat a fost puțin menționată. În 2020, cerințele de sănătate au depășit economia. Vorbim mai multe despre această uzură și, spre deosebire de perioadele anterioare, ne-am săturat mai ales să nu ne mișcăm.

Citește și  Antarctica obișnuia să aibă o pădure tropicală!

Cum este posibil să fii epuizat de a nu face nimic?

G.V.- Astăzi, oboseala ia din ce în ce mai mult o dimensiune psihologică. Există o creștere a încărcăturii mentale despre care vorbim și simțim. Se adaugă restricții de sănătate, provocând ceea ce s-ar putea numi „sindrom de prevenire”. Aici suntem limitați în relațiile noastre cu ceilalți, timpul și spațiul nostru, adică tot ceea ce ne construiește existența umană. Acești factori intră apoi în conflict cu cererea tot mai mare de autonomie individuală. Publicitatea ilustrează bine acest lucru: „pentru că merit”, „poți alege”, „ia inițiativa” … Toate acestea ne-au determinat să credem că ne putem dispune de noi înșine. Dar aici, contextul ne limitează în general gesturile. Nu se poate desfășura până la capăt și nici nu poate câștiga impuls. Provoacă durere interioară, neliniște, un sentiment copleșitor și, să spunem cuvântul, oboseală.

Citește și  Frigărui de vită și brânză, naan cu brânză, orez cantonez ... Aceste specialități care nu sunt în țara lor

S.R.-P.- Ceea ce se joacă aici este inhibarea.Dorința este acolo, dar contextul modifică capacitatea de a face.Și cea mai proastă parte din toate acestea este că această restricție a activității și a vieții se bazează pe individ.Cu toate acestea, unii se îndepărtează de el, merg la restaurante ilegale sau la vecini pentru a bea ceva, în ciuda interdicțiilor.Dar când o faci, rămâne multă vinovăție pentru puținele lucruri pozitive pe drum.Toate aceste reflecții dau naștere unui conflict interior real și atrage o energie enormă de la fiecare individ.

Related posts
SănătateUltimele articole

Deodorant, alimentatie, haine – greseli de evitat impotriva transpiratiei

Areole, mirosuri neplacute…chiar daca transpiratia este un fenomen cat se poate de normal, nu…
Read more
SănătateUltimele articole

Transplantul mi-a dat opt ani în plus de viață

Când Brian Keeley era în terapie intensivă după ce a suferit un atac de cord brusc, soției sale…
Read more
MondenUltimele articole

Sir Elton John: Turneul din Marea Britanie și Europa a fost amânat pentru 2023

Sir Elton John și-a amânat viitorul turneu din Marea Britanie și Europa 2021 până în 2023, din…
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.