Italia sfidează UE pentru obligativitatea etichetei cu originea produsului

regim diabet

Regulamentul UE intră în vigoare la 1 aprilie, dar Roma a decis să extindă normele naționale mai restrictive până în 2021.

Italia și-a luat alegerea prelungind până la sfârșitul anului 2021 obligația de a indica originea materiei prime în etichetele de orez, paste și tomate pentru produsele prelucrate și solicită acum UE să facă același lucru.

„Solicităm din nou Comisiei să răspundă cerințelor companiilor, care astăzi trebuie să facă față prejudiciului cauzat de Covid-19 și să amâne aplicarea regulamentului 775 cu cel puțin un an. O regulă care nu ne place astăzi, cu multe companii care produc ambalaje închise în Europa, este dificil să se adapteze ”, au explicat miniștrii agriculturii, Teresa Bellanova, și dezvoltarea economică, Stefano Patuanelli.

Prin urmare, Italia contestă Comisia, începând cu data de 1 aprilie, intră în vigoare reglementarea UE privind indicarea originii, care are legături mult mai ample decât cele decise de Roma, dar și de Franța. Legislația comunitară prevede că producătorii vor fi obligați să furnizeze informații pe etichetă numai atunci când locul de origine al alimentului este indicat – sau chiar evocat – pe etichetă și nu este același cu cel al ingredientului său principal. Tradus înseamnă, de exemplu, că, dacă un pachet de paste lucrate în Italia arată tricolorul sau evocă țara noastră, va trebui să indice dacă originea grâului este străină. în timp ce acum este întotdeauna obligatoriu să introduceți indicația originii grâului. „Nu putem – explică Bellanova și Patuanelli – să ne gândim la pași înapoi în această chestiune și din acest motiv am decis să mergem mai departe. Acordăm certitudini companiilor din trei sectoare cheie pentru sectorul agroalimentar italian „.

Roma a cerut înainte Europei să „facă alegeri curajoase în contextul acordului„ Green Deal ”și a strategiei„ Farm to Fork ”, introducând la nivel european obligația de a indica originea tuturor alimentelor”. Și în această solicitare, Italia nu este singură, într-adevăr. De partea sa se află Spania, Grecia și Portugalia. Pe scurt, statele din sudul Europei doresc extinderea standardelor europene privind etichetarea obligatorie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *