25 februarie 2020

Semne care arata ca poti suferi de depresie

Depresia afecteaza numeroase persoane din intreaga lume. Este caracterizata prin tristete, disperare si lipsa motivatiei. Daca gandurile negre precum sinuciderea fac parte din principalele simptome ale acestei maladii exista si alte semne, care par mai putin alarmante insa care sunt la fel de importante si care indica ca o persoana este depresiva. Iata care sunt principalele semne care arata ca poti suferi de depresie, semne pe care nu trebuie sa le ignori.

Ai probleme digestive. Impactul dezordinelor psihice asupra organismului nostru nu mai trebuie demonstrat. Tulburarile digestive si depresia merg adesea mana in mana. De altfel, mai multe studii au demonstrat faptul ca persoanele depresiva risca sa sufere de tulburari digestive.

Esti mereu obosit/a. Depresia ne diminueaza cel mai adesea energia, vitalitatea si dorinta de a face ceva. Depresia se caracterizeaza cel mai adesea prin faptul de a nu face nimic, de a zacea pe canapea, de a te uita la televizor sau a te dedica unor activitati care nu necesita prea mare energie. Din cauza depresiei te simti mult prea obosit/infricosat de a face ceva.

Esti extrem de iritat/a si irascibil/a.  Depresia nu se manifesta intotdeauna prin tristete sau moral scazut. In locul acestor simptome, se manifesta prin irascibilitate, hipersensibilitate sau furie. Acest lucru inseamna ca persoanele care sufera de depresie sunt mai susceptibile de a se enerva mult mai des decat de obicei. Irascibilitatea nu este un simptom formal al depresiei la adulti.

Esti dezinteresat/a de relatiile intime cu partenerul. Unul din semnele depresiei, mai putin cunoscute este pierderea interesului pentru relatiile intime cu partenerul. Acest lucru se produce din numeroase motive, inclusiv schimbarile hormonale pe care corpul nostru le indura in timpul depresiei. Acest dezinteres survine in egala masura deoarece persoanele depresive anticipeaza mai greu si dau mai greu dovada de placere ceea ce este un element necesar pentru a avea relatii intime placute. Depresia si disfunctiile sexuale sunt adesea legate. 40% din femeile care au probleme cu relatiile intime sufera de depresie.

Suferi de tulburari de somn. Persoanele care sufera de depresie prezinta cel mai adesea semne de insomnie sau de hipersomnie. Depresia poate cauza tulburari ale somnului, insa tulburarile de somn pot provoca in egala masura depresie. Cercetarile efectuate pe aceasta tema au scos la iveala faptul ca riscul de depresie este mai crescut la persoanele care au dificultati de a adormi sau de a dormi o noapte intreaga.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *