Sodiu: care este rolul acestuia in organism?

sodiu

Indispensabil bunei functionari ale organsmului, sodiul are un rol esential in absorbtia unor nutrimente dar si in ceea ce priveste sistemul nervos si muscular. Descopera in cele ce urmeaza care sunt alimentele care contin sodiu, de introdus neaparat in regimul alimentar dar si care sunt riscurile in cazul unei carente sau al unui exces de sodiu in organism.

Care este rolul sodiului in organism?

Sodiul este un mineral indispensabil vietii, acesta nu trebuie confundat cu sarea. 67% din oameni nu reusesc sa faca diferenta dintre sare si sodiu conform unui sondaj efectuat de americani. In realitate, sodiul este un element chimic regasit in compozitia sarii. Sodiul se regaseste esential in sange si in lichidul interstitial si joaca un rol fiziologic important la om, pe mai multe nivele deoarece participa la :

-controlarea volumului mediului extra-celular ;

– mentinerea gradientului electrochimic al celulelor ;

– transmisia influxului nervos ;

– contractia musculara ;

– absorbtia intestinala a unor nutrienti ;

Din toate aceste motive, sodiul este esential bunei functionari ale organismului.

Care este nivelul normal de sodiu?

Concentratia de sodiu (cunoscuta si sub numele de natremie) se masoara pentru a sti daca exista o hiponatremie (care corespunde unei concentratii insuficiente de sodiu in plasma sanguina) sau o hipernatremie (care corespunde unei concentratii prea ridicate  in sange). In cazul unei hiponatremii sau unei hipernatremii, volumele lichide nu se afla in echilibru si riscul este acela de a avea o concentratie prea mare de apa in organism sau prea mica.

Care sunt alimentele bogate in sodiu?

Sodiul se regaseste intr-o cantitate mare in numeroase alimente, mai ales in alimentele transformate sau preparatele industriale. Sodiul se regaseste in special in cantitate rdicata in urmatoarele alimente:

  • sarea alba alimentara, cunoscuta sub numele de sare de masa;
  • paine ;
  • biscuiti ;
  • branzeturi ;
  • mezeluri (sunca, carnat, chorizo, salamuri) ;
  • sosuri ;
  • condimente (maioneza, ketchup, mustar, sos de soia) ;
  • pizza ;
  • placintele sarate ;
  • produsele de patiserie sarate ;
  • bulionul de legume ;
  • dulciuri ;
  • somonul afumat ;

Carenta de sodiu. Riscuri asupra sanatatii. Carenta de sodiu nu este tocmai lipsita de pericol. Un nivel scazut de sodiu in sange poate fi grav si exista cazuri servere de hiponatremie. Diureticele sunt cel mai adesea cele care provoaca o hiponatremie. In schimb, excesul poate provoca hipertensiune si sa sporeasca riscul aparitiei de boli cardiovasculare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *