DeliciiUltimele articole

Soiurile grecești antice care fac vinuri complet moderne (1)

În Grecia, vinul este adânc înfipt în țesătura societății de zi cu zi și este o componentă centrală a istoriei culturale. Țara este una dintre cele mai vechi locații viticole din lume.Referințele la consum și cultivare apar în literatură și în texte istorice încă din secolul al XVII-lea î.e.n.Soiurile de vin indigene odată favorizate de Hesiod și Aristotel sunt produse și astăzi.

„Vinul a jucat un rol central în viața cotidiană greacă de mai bine de 4.000 de ani”, spune dr. Haroula Spinthiropoulou, istoric, viticultor și producător de vin.

Citește și  Lady Gaga încasează 127,9 milioane de dolari cu concertul ei One World, pentru a dona luptei coronavirusului

Ea arată dovezi ale unei culturi și comerț al vinului plin de viață pe insule precum Creta și Santorini și în regiunea continentală a Peloponezului, urme din mileniul II î.Hr.

Pe lângă servirea unor scopuri religioase și medicinale în vremurile străvechi, vinul era esențial pentru „adunările intelectuale numite„ simpozioane ”, unde mâncau și vorbeau în timp ce beau vin, cu somelierii greci sau oenologii, care îi serveau”, spune Spinthiropoulou.

„Valoarea nutrițională a vinului a fost bine cunoscută de ei și a devenit o parte dominantă a dietei lor, precum și a filozofiei lor de viață.” Revoluția socială și politică a ocupațiilor romane, bizantine și turcești ulterioare a împiedicat și uneori a suspendat producția comercială a soiurilor antice legendare ale Greciei.

Cu toate acestea, producția locală și cererea pentru vinuri unice a durat de-a lungul veacurilor.

Citește și  Lucruri pe care nu le stii despre cartofii prajiti

Astăzi, cele mai vechi soiuri ale Greciei au găsit un public în creștere pe piața internațională, datorită somelierilor pasionați și istoricilor vinului și unui număr tot mai mare de vinificatori greci, angajați în protejarea și perfecționarea acestor relicve lichide.

Citește și  O actrita din serialul La Casa de Papel a anuntat ca este contaminata cu coronavirus

Printre cei peste 300 de struguri indigeni ai Greciei, mai mulți au o vechime de milenii. Assyrtiko, Limnio, Robola și Liatiko sunt patru care atrag atenția deosebită pentru calitatea lor de clasă mondială, cu stiluri tradiționale și moderne care se aliniază cu palatele din secolul XXI. Să descoperim acest gust fascinant din trecut de vinuri grecești.

 

 

Related posts
SănătateUltimele articole

Deodorant, alimentatie, haine – greseli de evitat impotriva transpiratiei

Areole, mirosuri neplacute…chiar daca transpiratia este un fenomen cat se poate de normal, nu…
Read more
SănătateUltimele articole

Transplantul mi-a dat opt ani în plus de viață

Când Brian Keeley era în terapie intensivă după ce a suferit un atac de cord brusc, soției sale…
Read more
MondenUltimele articole

Sir Elton John: Turneul din Marea Britanie și Europa a fost amânat pentru 2023

Sir Elton John și-a amânat viitorul turneu din Marea Britanie și Europa 2021 până în 2023, din…
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.