Tanorexia sau obsesia bronzului, o problemă de sănătate

bronz plaja

Tanorexia este o tulburare psihologica care poate provoca probleme grave de sanatate, inclusiv cancer de piele. Se defineste drept o dependenta de bronzat care atrage dupa sine dezvoltarea unui comportament nesanatos.

Tanorexia este dorinta compulsiva de a fi sau de a ramane bronzata. Multa vreme a fost considerata un simplu comportament excentric insa nu era etichetata drept o tulburare sau o dependenta. Cu toate acestea, un studiu efectuat in 2005 de o echipa de dermatologi a schimbat perceptia asupra tanorexiei. In zilele noastre, tanorexia este abordata drept o dependenta deoarece indeplineste toate criteriile pentru a fi considerata astfel. Studiul din 2005 a scos la iveala faptul ca persoanele care au acest tip de comportament prezinta scheme de conduita similare altor fome de dependente precum alcoolismul.

Tanorexia se defineste deci drept o dependenta de bronzat, o obsesia bronzului. Cele care sufera de tanorexie simt nevoia sa aiba o piele cat mai inchisa la culoare. Pentru asta, se expun in mod regulat la soare sau merg la salonul de bronzat. Insa nu sunt niciodata satisfacuti de rezultatele obtinute.persoanele care sufera de aceasta obsesie nu sunt constiente de consecintele ce pot deriva de la o expunere continua la soare sau la solar. Sufera de o nevoie obsesiva de a se bronza si eventualele riscuri pentru sanatate nu ii conving deloc sa isi modereze conduita.

Simptome si cauze. Senzatia de bunastare conferita de expunerea la razele soarelui, care de altfel provoaca eliberarea de endorfine, este cea care da nastere acestei dependente. O persoana tanorexica sufera de sindromul lipsei razelor de soare atunci cand este privata de razele UV, toamna si iarna in special. Diferenta dintre o persoana care adora soarele si un individ cu obsesia bronzului este ca acesta din urma are urmatoarele simptome :

-dorinta compulsiva de a se bronza si frustrarea permanenta de a nu obtine o piele suficient de inchisa ;

– convingerea ca pielea sa este deschisa la culoare, mult mai deschisa decat este in realitate ;

– anxietate in fata posibilitatii de a pierde bronzul obtinut ;

– imbatranirea prematura a pielii ;

– arsuri solare care sunt ascunse cu ascunse cu ajutorul machiajului ;

Cel mai adesea, persoanele care sufera de tanorexie nu accepta faptul ca au o problema. Consulta in general medicul pentru a trata arsurile de pe piele. Sau pentru alte efecte cauzate de aceasta obsesie. Insa refuza sa admita categoric ca aceasta este cauza. Trebuie sa apeleze la un specialist pentru a afla care sunt originile acestui tip de comportament

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *