Vitamine, minerale si acizi grasi esentiali, daca alimentatia este sanatoasa si echilibrata, farfuria este plina de beneficii antioxidante si constituie prima arma in lupta cu procesul de imbatranire al pielii.
Fie ca hrana sa-ti fie medicament si medicamentul hrana, aceste cuvinte apartin lui Hipocrate. Totul porneste din farfurie. Energie, greutate, moral, sanatate, capacitatea corpului de a lupta impotriva agresiunilor externe…calitatea pielii, toate acestea depind in mare masura de ce se afla in farfuria noastra. Bineinteles, nu suntem toate egale in fata ridurilor, faimoaselor semne ale trecerii timpului, acestea depind in mare masura si de patrimoniul genetic. Insa mediul si stilul de viata pe care il avem au o influenta directa asupra imbatranirii cutanate. Vestea buna este ca nutrientii dintr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata constitue prima arma impotriva procesului de imbatranire.
Antioxidantii, aliatii tineretii. Trebuie sa privilegiem nutrientii care contin antioxidanti. Acestia sunt cei care ne apara de “radicalii liberi”, substante prezente in organism care favorizeaza imbatranirea celulelor.
Vitamina E. Trebuie sa ne facem plinul cu Vitamina E, prezenta in oleaginoase (nuci, alune, migdale), uleiuri vegetale (ulei de floarea-soarelui, ulei de nuci, de rapita, de alune), cereale integrale, peste gras dar si seminte de floarea soarelui, toate sunt alimente anti-imbatranire prin excelenta. Trebuie sa optimizam si aportul de vitamina A, care participa printre altele la elasticitatea pielii. Principalele surse sunt ouale si produsele lactate. Vitamina E contine in egala masura beta-caroten, un antioxidant prezent in legume precum dovlecei dar si morcov.
Alte surse de antioxidanti, vitaminele B5 si B8, care mentin hidratarea pielii la un nivel normal. Prima este prezenta in carne, galbenus de ou, ciuperci, leguminoase (linte, fasole alba sau rosie, mazare), cereale integrale si bineinteles in fructe si legume. A doua se afla in carnea de pui, fructe si legume. Cat despre vitamina C, pe langa faptul ca elimina senzatia de oboseala si ne inarmeaza impotriva agresiunilor externe, participa la buna sanatate a celulelor. Trebuie sa ne facem plinul de citrice sau de kiwi, acerola, mere si pere.
Oligoelementele. Aceste minerale sunt indispensabile bunei functionari ale organismului. Participa la structura celulelor si tesuturilor si lupta in special impotriva stresului oxidativ care le altereaza. Privilegiem deci seleniul, prezent in usturoi, ceapa, varza, pestele, leguminoasele si ouale. Cuprul, prezent in ciuperci, fructele de mare, grau, ovaz si piper. Zincul, continut de fructele de mare, pesti, carne rosie si oua. Mangan regasit in nuci, grau integral, ananas si orez.