Cuptorul cu microunde reprezinta o modalitate rapida si eficienta pentru a incalzi mancarea.
Chiar daca gustul alimentelor este mai bun atunci cand sunt proaspete, nimeni nu poate nega ca un cuptor cu microunde este extrem de practic atunci cand vrem sa incalzim sau sa decongelam unele alimente. Cu toate acestea, dupa cum ii spune si numele, cuptorul emite unde pentru a incalzi alimentele. Aceste unde sunt similare celor emise de wifi insa puterea lor este mai ridicata. Si tocmai aceasta putere este absorbita de alimente atunci cand sunt incalzite. Specialistii recomanda ca unele alimente sa nu fie niciodata introduse in cuptorul cu microunde. Iata care sunt acestea.
Orezul. Orezul reincalzit poate duce la aparitia « sindromului orezului prajit », un tip de intoxicatie alimentara cauzata de bacteria Bacillus Cereus. Aceasta bacterie poate supravietui in timpul gatirii si atunci cand orezul este lasat la temperatura camerei. Drept urmare, reincalzirea orezului in cuptorul cu microunde poate fi nociva pentru intestine. Dupa gatire, orezul trebuie lasat la racit la temperatura camerei timp de o ora inainte de a fi pus in frigider.
Brocoli. Nici brocoli nu se va incalzi in cuptorul cu microunde deoarece acest lucru va duce la disparitia a numai putin de 97% din beneficiile nutritionale. Gatitul la aburi elimina deja 11% din antioxidantii sai.
Cartofii. Vestea buna este aceea ca se pot pune cartofii negatiti la cuptorul cu microunde. Insa, de ce figureaza pe aceasta lista? Problema apare cu cartofii deja gatiti. Cartoful contine C.botulinum, un fel de bacterie care poate provoca grave probleme de sanatate. Atunci cand cartoful este gatit in hartie de aluminiu, aceasta bacterie este protejata in interiorul hartiei. De aceea trebuie consumat rapid. Daca il incalzesti la microunde vei obtine un cartof contaminat care risca sa te imbolnaveasca.
Puiul. Gatitul unui pui la microunde este fara indoiala un lucru nerecomandat. De ce? Intai si intai, deoarece microundele nu ucid in mod eficient bacteriile rele. Puiul ofera un teren favorabil dezvoltarii bacteriilor, in special pentru salmonella. Puiul crud trebuie sa fie foarte bine gatit pentru a omori toate bacteriile existente. Cea mai buna modalitate este aceea de a-l gati intr-o oala sau intr-o tigaie, pe foc si nu la microunde. Cat despre resturile puiului gatit, acestea nu se recomanda a fi incalzite la microunde deoarece acest lucru ar putea modifica compozitia proteinei continute in pui si sa provoaca probleme digestive.