sâm. iul. 11th, 2020

Diabet: care este cel mai bun regim alimentar conform expertilor?

regim diabet

In noul sau raport care clasifica diferitele tipuri de diete, US News & World Report a desemnat regimul DASH drept cel mai bun pentru diabetici.

An de an, revista americana US News & World Report trece in revista toate regimurile cunoscute pentru a stabili un clasament. Este vorba despre un clasament al celor mai bune regimuri alimentare reperate in prima faza de o echipa de jurnalisti, de medici si experti in nutritie, alimentatie, obezitate si psihologie alimentara, in diabet si boli cardiovasculare. In 2019, regimul DASH ocupa primul loc in clasament. Anul acesta, regimul mediteranean a ajuns in frunta clasamentului insa DASH ramane principala recomandare a expertilor pentru persoanele care sufera de diabet.

Ce este regimul DASH?

Regimul DASH a luat nastere in anul 1990 cu scopul de a preveni hipertensiunea arteriala. La scurt timp, DASH s-a transformat in Dash Eating Plan, un program recomandat Statelor Unite ale Americii de catre Institutul national al sanatatii pentru pierderea in greutate si pentru protejarea de bolile cardiovasculare.

Concret, regimul DASH este inspirat din alimentatia persoanelor vegetariene. Pune accentul pe fructele si legumele proaspete si uscate precum si pe produsele cerealiere integrale (paine integrala, paine cu secara, cu cereale, orez brun, paste semi-integrale). Acest regim mizeaza in egala masura pe produsele lactate. Carnea rosie nu este recomandata. Este de preferat carnea de pasare sau pestele si, cel putin de doua ori pe saptamana se inlocuiesc alimentele cu o masa vegetariana pe baza de oua si de legume uscate. Alcoolul trebuie limitat in egala masura. La fel ca semi preparatele, sosurile si produsele industriale. Care este promisiunea acestui regim? Pierderea in greutate, scaderea colesterolului si protectia vis-a-vis de bolile cardiovasculare. Este un regim ideal pentru diabetici.

In plus, regimul DASH ajuta la un mai bun control al zaharului in sange si al greutatii. Cu alte cuvinte, persoanele care sufera de diabet se vor simti mult mai bine. Se vor ocoli bineinteles dulciurile dar si prajelile, orice este prea sarat sau prea gras. Sunt necesare mese la ore fixe pentru a se mentine constant nivelul glicemiei. Nu se va renunta definitiv la carbohidrati deoarece si o dieta saraca in carbohidrati are beneficiile sale. Regimul DASH, s-a dovedit acest lucru, are un efect pozitiv asupra controlului glicemiei si ajuta la slabit. Insa, inainte de a adopta acest regim trebuie sa intrebi medicul daca este o optiune buna pentru tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *