Numeroase sunt persoanele care se intreaba daca painea ingrasa sau nu. In acest articol vom incerca sa raspundem la aceasta intrebare care ii preocupa pe multi si va explicam mai multe lucruri despre mecanismul de satietate.
O intrebare destul de frecventa pe buzele tuturor este urmatoarea : ingrasa painea sau nu ? Trebuie sa precizam inca de la inceput faptul ca nu exista alimente care ingrasa sau slabesc, aceste lucruri sunt mai degraba rezultatul unui echilibru caloric. Cu toate acestea, influenta fiecarui aliment in parte asupra secretiei de insulina si a senzatiei de satietate ne poate incita sa mancam mai mult sau sa ne ingrasam.
Painea nu ingrasa
In realitate, painea este un aliment compus in principal din glucide. Puterea energetica a unei portii de 100g este de aproximativ 300-400 de calorii. Poate fi consumata in cadrul unei alimentatii sanatoase fara sa provoace o luare in greutate. Are tendinta sa aiba un indice glicemic ridicat, mai ales daca este elaborata cu grau si faina rafinata. Va rezulta astfel un nivel ridicat de insulina urmat de o hipoglicemie reactiva posterioara.
Painea este in general un aliment care nu se consuma asa cum trebuie. Ideea de a insoti un anumit tip de mancare cu paine provoaca o crestere necontrolata a aportului energetic care, cel mai adesea, nu este luat in seama. Drept urmare, painea se poate consuma cu moderatie insa intotdeauna ca element principal al mesei respective. Astfel, un sandwich ca meniu principal nu ingrasa. Nu este o idee buna sa o consumi alaturi de cartofi sau alte preparate.
Pe de alta parte, painea mai este consumata si alaturi de sosuri, avem obiceiul sa inmuiem painea in anumite sosuri. Acest lucru nu face decat sa mareasca in mod considerabil valoarea calorica a preparatului respectiv. Painea este un produs care nu este luat in seama atunci cand vine vorba despre evaluarea unui regim alimentar. Un numar mare de persoane consuma paine la principalele mese ale zilei insa nu stiu ca este vorba despre un element caloric care astfel duce la luarea in greutate.
Nu toate tipurile de paine sunt identice
Exista diferite tipuri de paine, in functie de ingredientele care intra in compozitia sa si in functie de procesul de preparare. Astfel, painea pe baza de grau este diferita fata de painea de secara. Trebuie sa alegi o paine elaborata pe baza de cereale integrale, cat mai putin rafinate cu putinta. Alimentele bogate in fibre, cum este painea, confera rapid senzatia de satietate. Spre exemplu, painea cu cereale prezinta un nivel ridicat de fibre precum si un indice glicemic mai slab.