MondenUltimele articole

Charlie Watts: Omul de jazz care a devenit superstar rock a murit la 80 de ani

Bateristul Charlie Watts, care a murit la 80 de ani, a descris principiile care au stat la baza muzicii Rolling Stones.

Trupa a devenit un cuvânt sinonim pentru excesul de rock and roll, dar pentru Watts, cântatul cu Stones nu a devenit călătoria ego-ului care i-a condus pe Mick Jagger și Keith Richards. Un pasionat de jazz, Watts a concurat cu Bill Wyman pentru titlul de cel mai puțin carismatic membru al trupei; a evitat lumina reflectoarelor și a oferit rareori interviuri, el a descris faimoasa viață cu Stones ca cinci ani de spectacol și 20 de ani de destrăbălare.

Charles Robert Watts s-a născut la 2 iunie 1941 la University College Hospital din Londra și a crescut în Kingsbury, care acum face parte din London Borough of Brent.

El provenea dintr-o clasă muncitoare. Tatăl său era șofer de camion și Watts a fost crescut într-o casă prefabricată în care familia se mutase după ce bombele germane au distrus sute de case din zonă. Un prieten din copilărie a descris odată cum Watts a avut un interes timpuriu pentru jazz și și-a amintit că a ascultat 78 de artiști în dormitorul lui Charlie, artiști precum Jelly Roll Morton și Charlie Parker.

La școală a dezvoltat un interes și un talent pentru artă și a continuat să studieze la Harrow Art School înainte de a găsi un loc de muncă ca designer grafic la o agenție de publicitate locală. Dar dragostea sa pentru muzică a continuat să fie forța dominantă în viața sa.

Părinții lui i-au cumpărat o trusă de tobe când avea 13 ani și a cântat în tandem cu colecția sa de discuri de jazz. A început să bată toba în cluburi și pub-uri locale și, în 1961, a fost auzit de Alexis Korner, care i-a oferit un loc de muncă în formația sa, Blues Incorporated, o formație care a devenit o parte vitală a dezvoltării muzicii rock britanice. De asemenea, a cântat cu Blues Incorporated un chitarist pe nume Brian Jones, care l-a prezentat pe Watts la începutul lui Rolling Stones al cărui baterist original, Tony Chapman, a renunțat la trupă.

Citește și  Ioana Roșca o învinge pe Tamira Paszek sub privirile lui Andrei Pavel

Rezultatul acelei întâlniri conform lui Watts a fost „patru decenii în care l-am văzut pe vagabondul Mick alergând în fața mea”. Abilitatea și experiența lui Watt au fost de neprețuit. Împreună cu Bill Wyman a oferit un contrapunct chitarelor lui Richards și Jones și spectacolului preîntemeiat al lui Mick Jagger. Concertele lui Early Stone au căzut adesea în haos, pe măsură ce fanii dornici au urcat pe scenă pentru a-și îmbrățișa eroii. Watts se trezea adesea încercând să mențină un ritm cu câteva fete agățate de brațe.

Pe lângă capacitatea sa muzicală, experiența sa de design grafic s-a dovedit utilă. El a venit cu manșonul pentru albumul din 1967, Behind the Buttons, și a ajutat la crearea scenelor care au devenit o caracteristică din ce în ce mai importantă a turneelor formației.

De asemenea, lui Charlie Watts i-a venit ideea de a-și promova turneul din 1975 în SUA, făcând ca trupa să cânte Brown Sugar pe spatele unui camion în timp ce mergea pe strada din Manhattan. Își amintise de  trupele de jazz din New Orleans folosind aceeași tehnică, ulterior a fost copiată de alte grupuri, inclusiv AC / DC și U2. Stilul său de viață pe drum era în contrast direct cu cel al altor membri ai trupei.

Citește și  Ce este regimul fara gluten?

El a respins farmecul hoardelor de fete care însoțeau trupa în concerte, rămânând fidel soției sale Shirley, cu care se căsătorise în 1964.

Cu toate acestea, la mijlocul anilor 1980, în timpul crizei de la mijlocul vieții, Watts a deraiat de pe șine cu băuturi și droguri, ducând la dependența de heroină. În același timp, soția sa lupta împotriva propriului alcoolism. iar fiica sa, Seraphina, devenise un „copil sălbatic” și a fost expulzată din prestigioasa școală publică Millfield pentru fumatul de canabis.

Relațiile lui Watts cu Mick Jagger, de asemenea, ajunseseră la un minim istoric. Cu o ocazie faimoasă, într-un hotel din Amsterdam, în 1984, un bețiv de Mick Jagger l-ar fi trezit pe Watts strigând la telefon „Unde este bateristul meu?” Watts i-a răspuns întorcându-se în camera cântărețului, lovindu-l cu un uppercut stâng, spunând „Nu mă mai numi vreodată„ bateristul tău, tu ești cântărețul meu”. Criza a durat doi ani și Shirley, mai presus de toate, a fost cea care l-a ajutat să treacă de ea.

Între turneele sale obișnuite cu Stones, Charlie Watts și-a făcut loc de plăcere și pentru dragostea de  jazz. Deși i-a plăcut întotdeauna să bată tobele cu o trupă de rock și i-a plăcut munca cu Stones, jazz-ul i-a dat, așa cum a spus el, „mai multă libertate pentru a se deplasa”. Întorcându-se la colegiul de artă, a terminat o biografie ilustrată a saxofonistului de jazz Charlie Parker, intitulată Ode To A High Flying Bird. În 1990, el a folosit cartea ca bază pentru un omagiu muzical adus omului pe care l-au numit Pasărea pe un album al cvintetului Charlie Watts.

Citește și  Ce înseamnă un vis de moarte?

Watts a jucat și a înregistrat cu diverse încropiri de trupe mari. La un concert, la Ronnie Scott, a avut pe scenă o piesă de 25 de piese, inclusiv trei bateriști. Întotdeauna bine format – a apărut în mai multe clasamente de bărbați cei mai bine îmbrăcați – Watts și-a ținut picioarele ferm pe pământ de-a lungul carierei sale cu una dintre cele mai durabile trupe din lume. „Ar trebui să fie sex și droguri și rock and roll”, a spus odată. „Nu sunt chiar așa. Nu am văzut niciodată cu adevărat Rolling Stones ca ceva.”

Se estimează că averea sa valorează 80 de milioane de lire sterline, ca urmare a popularității de durată a Stones, Charlie Watts a trăit împreună cu soția sa la o fermă din Devon unde au crescut cai arabi. De asemenea, a devenit un expert în argintul antic și a adunat de la amintirile războiului civil american până la mașinile vechi clasice. Ultimul hobby a fost curios, deoarece nu a condus niciodată.

Bateristul lui Rolling Stones, Charlie Watts, care i-a ajutat să devină una dintre cele mai mari formații din rock ‘n’ roll, a murit la vârsta de 80 de ani. „Cu o tristețe imensă anunțăm moartea iubitului nostru Charlie Watts”, se spune într-o declarație. sursa: bbcnews

Despre autor

Related posts
SănătateUltimele articole

Câteva trucuri pentru un brunch preparat acasă foarte sănătos și echilibrat

Brunchul… unul din cele mai așteptate momente ale zilei sau ale săptămânii. Iar brunchul…
Read more
DeliciiUltimele articole

Orașele cele mai glamour din Europa pentru un city break de lux

Escapadele de lux în orașe au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, oferind o…
Read more
MondenUltimele articole

Vedetele emblematice care s-au căsătorit cu un membru al unei familii regale

Grace Kelly, Meghan Markle sau Rania Al Yassin: toate aceste femei și-au construit cariere de…
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.