Fructe, frunze, muguri…primavara profitam de numeroasele beneficii ale arborilor si preparam cele mai uimitoare retete.
Liliacul digestiv
Un tonic amar si astringent. Frunzele si florile sale contribuie la reglarea unor afectiuni ale tranzitului (diaree, colici) si actioneaza impotriva congestiunilor hepatice (crize hepatice) si stimuleaza apetitul.
Reteta: amesteca 3 galbenusuri de ou cu 100g de zahar, cu 250g de mascarpone dupa care adauga 3 albusuri de oua. In patru boluri pune amestecul obtinut, in straturi si florile de liliac. Decoreaza totul cu cacao si consuma-l.
Mesteacanul detoxifiant
Din vremuri stravechi, frunzele de mesteacan, scoarta si seva sa sunt apreciate pentru proprietatile lor diuretice, depurative si drenante, ideale pentru a elimina toxinele.
Reteta: intr-o sticla, amesteca un pumn de frunze de mesteacan, un pumn de frunze de frasin si un pumn de frunze de coacaz negru, 500ml de otet de cidru din otet de mere si 250 mililitri de miere. Se pastreaza la rece timp de o luna amestectul obtinut, se filtreaza si se consuma 1-3 lingurite pe zi, diluat in apa.
Alunul anti-aging
Principiile sale active? Flavoinoidele si taninurile, recunoscute pentru faptul ca lupta impotriva imbatranirii celulare. Alunele au un continut bogat de vitamina E, un antioxidant puternic si florile sale mature ajuta la slabit.
Reteta: incalzeste 80g de ciocolata neagra, cu putin lapte, adauga cateva flori de alun, adauga cateva alune zdrobite si lasa la racit.
Frasinul
Frasinul infloreste in luna aprilie sau la inceputul lunii mai. Cea mai valoroasa parte din punct de vedere medical sunt frunzele. In afara de frunze se mai pot folosi semintele si scoarta frasinului. Cea mai folosita este infuzia pe baza de frasin. Mugurii si frunzele de frasin sunt ideale pentru afectiuni ale rinichilor, hemoroizi sau tratarea unor rani care se vindeca mai greu. Infuzia pe baza de frunze de frasin se foloseste in cazul unor deranjamente la stomac sau in cazul ulcerului.
Nucul
Nucul infloreste in luna mai. Din partile medicinale ale nucului se prepara infuzii, decoct sau cataplasme. In terapii medicinale se folosesc de la nuc cojile de nuca sau frunzele fragede. Substantele active importante continute de frunzele si cojile de nuc sunt azici, Vitamina C, taninuri ulei volatile, substante minerale si o substanta specifica ce poarta numele de hidrojunglona. Preparatele din frunze sau coji de nuc au un efect dezinfectant, astringent si hipoglicemiant (reduc cantitatea de glucoza din sange). In plus, au efecte usor hipotensive si antialergice.