Gruyère elvețian, desemnat cel mai bun cașcaval din lume
Cașcavalul maturat timp de 18 luni a învins peste 5.000 de rivali din 46 de țări la competiția desfășurată joi, la Berna.
Un gruyère elvețian a fost desemnat Campionul Mondial al Cașcavalului 2025 joi, 13 noiembrie, depășind peste 5.000 de rivali din 46 de țări. Vorderfultigen Spezial, maturat 18 luni și produs de Bergkäserei Vorderfultigen, a câștigat titlul la World Cheese Awards, organizat în capitala Elveției, Berna.
Cașcavalul câștigător provine de la o fabrică montană din regiunea pre-alpină Gantrisch, la sud de Berna. Juratul din finală, Perry Wakeman, a spus că este un tip de cașcaval „care îi face pe oameni entuziasmați de cașcaval”. „Este un cașcaval mare – se întâmplă multe în el. Textura este superbă: se rupe crocant, iar cristalele din interior sunt foarte delicate”, a spus el. „Este impresionant. Lasă o amprentă puternică.”
A fost pentru prima dată când concursul, creat în 1988 de Guild of Fine Food din Marea Britanie, a fost găzduit în Elveția – deși cașcavalele gruyère au câștigat marele premiu de cinci ori înainte.
Aspect, miros, aromă
Așezate pe mese aparent nesfârșite, acoperite cu fețe de masă albe, cele 5.244 de sortimente de cașcaval au fost degustate de un juriu internațional format din 265 de experți – producători de brânzeturi, bucătari, cumpărători, vânzători și jurnaliști din peste 40 de țări, recunoscuți după șorțurile lor galbene.
„În primul rând ne uităm la aspectul vizual al cașcavalului: cum arată la interior și exterior”, a declarat pentru AFP producătorul polonez Kuba Maziarczyk, unul dintre jurații finalei. A doua etapă „este mirosul: toate aromele pe care ni le oferă cașcavalul”. Apoi, totul se reduce la gust.
Jurații au făcut o selecție inițială a celor mai remarcabile cașcavale, urmată de o a doua evaluare și apoi o finală realizată de un „super juriu” format din specialiști din 14 țări.
„Cașcavalul trebuie să reflecte terroir-ul; trebuie să fie echilibrat în ceea ce privește gustul, aroma și savoarea”, a spus juratul francez Laurent Dubois. „Nu ar trebui să fie nici prea maturat, nici prea tânăr. Cașcavalul este mereu o chestiune de armonie. De aceea cașcavalele bune sunt adesea cele cu o lungă tradiție”, a adăugat el.
Bucuria cașcavalului
Aproximativ 2.000 de oameni au urmărit competiția în sala expozițională Festhalle din Berna. „Avem brânzeturi albastre. Avem cașcavale tari. Avem tot felul de stiluri. Asta face competiția cu adevărat interesantă”, a spus juratul britanic Nigel Barden, prezentator BBC specializat în gastronomie. „Chiar când simți că papilele gustative sunt obosite, apare un cașcaval care te entuziasmează din nou”, a spus el. „Și aceasta este bucuria World Cheese Awards.”
Directorul general al Guild of Fine Food, John Farrand, a declarat pentru AFP că premiile au fost fondate pentru a promova micii producători de cașcaval. În anii ’80, producția lactatelor devenise „destul de concentrată”, a spus el. „Cred că poate uitasem legătura dintre pământ, lapte, animale, fermă și, în final, cașcaval.”
Premiile au fost înființate „pentru a reaminti lumii că ceva mic poate fi frumos în producția de cașcaval”. Ediția de anul viitor a World Cheese Awards va avea loc la Córdoba, Spania.