Toți pasionații și curioșii domeniului, adică a vinurilor și a finețurilor culinare, știu de ”Vicii și delicii” din week-end-ul trecut, ce a avut loc la Expo Arad.
A fost cum trebuia să fie, expozanți mulți , cam tot ce are seriozitate în industrie pe plan național , plus ceva vinuri modovenești , mai puțin supramediatizatele și supra-apreciatele crame Purcari, și niște vinuri mari italienești și spaniole.
Absolut toate zonele geografice ale României au fost acoperite, cu o abundențâ din partea asta de țară.
Remarc bunul trend național de a promova soiurile locale, reprezentative pentru fiecare zonă viticolă. Așa că Mustoasa și Cadarca din dealurile Minișului, Sarba si Plăvaia din Vrancea, Crâmpoșia din dealurile Drăgășanilor, Feteasca Albă, dar mai ales port-drapelul vinului românesc care este Feteasca Neagră, vinificat în funcție de terroir-ul fiecărui producător, s-au găsit în ofertele generoase ale expozanților, de remarcat că fiecare a venit cu ce au mai bun, respectiv gamele medii și mai ales premium .
Se constată o tendință de a produce cât mai multe vinuri spumante, piața în creștere cerând acest lucru. Ne-a dat pe spate un vin spumant al celor de la Budureasca, un vin ținut 8 ani pe drojdie, greu de făcut, incredibil de ușor de băut, și evident nu pentru orice buzunar. Balla Geza ne-a readus în atenție superbele Clarus , alături de majestuoasele vinuri din gama Stonewine. Chiar și liderul exportatorilor de vinuri românesti, Cramele Recas -reprezentate si de carismaticul Cosmin Tudoran- se gândesc serios la reînființarea unei linii pentru spumante.
Prietenii de la Gîrboiu au defilat cu Constantin, un vin mare, denumit chiar după fondator, dar care totusi mai trebuie “uitat” in sticlă vreo 4-5 ani pentru desăvârșire.
Ne-am plimbat puțin și prin lumea largă, adica cea nouă cu Noua Zeelandă, Australia și California, si cea clasica cu catifelatele “roșii” italienești și corpolentele Rioja.
Luni dimineata la o plimbare tomnatica prin parcurile minunatei faleze a Muresului , trecând printr-o zonă cu iarba proaspăt tăiată și umedă de la rouă, am simțit în memoria olfactivă un minunat Sauvignon Blanc de lume nouă.
Doar vinul poate aduce în pahar și în simțuri atâtea nuanțe și senzații.
Felix Ghergar
1 Comment