Crud, fiert, prajit, in salate…nu ai niciun motiv sa iti refuzi acest aliment polivalent, simplu si bun, plin de proteine. Insa cunosti toate beneficiile acestuia?
Ne canalizeaza pofta de mancare. Concentrat de proteine animale de calitate (in medie 7g de proteine intr-un ou de 60g) oul contine in proportii ideale, cei opt acizi aminati considerati esentiali pentru organismul nostru, esentiali deoarece acesta din urma nu este capabil sa ii produca si drept urmare este nevoit sa ii ia din alimentatie. O denstitate proteica care actioneaza taind pofta de mancare si oferind o senzatie de satietate pentru mai mult timp.
Oul ne protejeaza creierul. Galbenusul sau, extrem de bogat in colina, un tip de vitamina B, este o comoara pentru functionarea cerebrala deoarece participa la imbunatatirea memoriei si la diminuarea riscurilor de aparitie a dementei. In plus, oul este una din rarele surse de Vitamina D si aceasta din urma exercita un efect similar asupra creierului.
Oul este ideal pentru ochii nostri. Antioxidantii pe care oul ii contine, luteina si zeaxantina si-au demonstrat de nenumarate ori beneficiile in cadrul a diferitelor studii stiintifice extrem de serioase. S-a demonstrat ca oul este capabil sa ne protejeze de unele maladii ale retinei si de cataracta. De altfel,s-a dovedit faptul ca luteina ne imbunatateste vederea nocturna.
Oul ne ajuta sa avem o tensiune scazuta. Secretul sau ? RVPSL, un fel de amestec de acizi aminati. O echipa de cercetatori chinezi, care a comparat RVPSL cu captoprilul, un medicament conceput pentru a scadea tensiunea arteriala, a demonstrat faptul ca oul ne ajuta sa scada tensiunea arteriala si asta fara efecte secundare.
Oul nu urca nivelul de colesterol. O analiza efectuata in 2013 asupra unui numar destul de mare de studii a eliminat definitiv unele prejudecati existente cu privire la ou. Aceasta analiza nu a facut decat sa demonstreze ca cei care consuma ou in mod regulat nu risca sa aiba un nivel ridicat de colesterol, asa cum se vehicula. In plus, consumul regulat de ou nu prezinta nici riscuri cardio-vasculare – infarct, AVC. Este adevarat faptul ca oul contine colesterol intr-o cantitate destul de mare (in medie 210g pe ou). Aevarul este ca oul afecteaza foarte putin nivelul de colesterolul sanguin. In cazul unui colesterol marit, ne putem limita la consumul a doua oua pe saptamana sau la doar unul pe zi pentru a nu avea niciun fel de probleme cu colesterolul.