Atentie la carnea rosie, la sare, zahar si grasimi. La ora la care “condamnarile” alimentare sunt din ce in ce mai numeroase, ce mai ramane din echilibrul nutritional?
Fie ca hrana sa-ti fie medicament si medicamentul hrana. Aceasta formula atribuita lui Hipocrate este inca de actualitate. Daca ar fi sa rezumam alimentatia echilibrata in cateva cuvinte doar, acelea ar fi diversitate in farfurie si mese regulate.
O alimentatie echilibrata prin intermediul unui aport caloric echilibrat
La orice varsta, alimentatia ar trebui sa ne confere un aport caloric proportional cu cheltuielile energetice. Aportul caloric mai trebuie sa fie si suficient de variat si bine repartizat de-a lungul unei zile pentru a ne conferi toate elementele necesare bunei functionari ale organismului nostru. Aportul caloric variaza, bineinteles, in functie de varsta, de corpolenta si de starea generala de santate.
Iata care ar fi valrile medii de aport caloric recomandat:
Barbat Femeie
Activitate sedentara 2100 calorii pe zi 1800 calorii pe zi
Activitate fizica moderata 2500-2700 calorii pe zi 2000 calorii pe zi
Activitate fizica intensa 3000-3500 calorii pe zi 2400-2800 calorii pe zi
Ce inseamna o farfurie echilibrata?
- Un aport de proteine: carne, peste, oua, branza;
- Un aport de legume: fie ca sunt crude sau fierte (2/3 din farfurie);
- Un aport de feculenti: paste, orez, cartofi, leguminoase, cereale (1/3 din farfurie);
Exemplu de farfurie echilibrata:
Iata cateva exemple de aporturi echilibrate;
- 100g de paine, 285 kcal;
- Un mar, 54 kcal;
- 100g de unt, 760 kcal;
- 100g de camembert, 310 kcal;
- 100 g de ton, 175kcal;
- 100g de cartofi, 85kcal;
- 100g de salata verde;
- 100g de mazare, 67 kcal;
- 100g de castraveti, 12 kcal;
- 100g de pepene, 62 kcal;
3 mese pe zi pentru o alimentatie echilibrata
Pentru o buna igiena alimentara, este recomandat, pe cat posibil, ca meniul zilnic sa fie compus din trei mese pe zi (plus o gustare pentru copii, adolescenti si persoanele in varsta). Micul-dejun este cea mai importanta masa a zilei si nu trebuie sa sarim peste el. Micul-dejun nu ar trebui sa contina prea multe materii grase, este esential pentru a incepe cu bine ziua si sa evitam rontaitul intre mese. Este recomandata limitarea bauturilor alcoolice si frecventa meselor bogate in alimente grase, nesanatoase. O alimentatie echilibrata inseamna cel putin un aliment din cele cinci categorii de alimente: carne, peste, oua, produse lactate, cereale si feculenti, legume si fructe.