Atunci cand tensiunea urca, corpul si creierul au nevoie de carburant insa nu orice fel de carburant. Iata ce trebuie sa se regaseasca in farfuria ta daca vrei sa ai mai mare grija de sistemul tau nervos si sa eviti stresul.
In mai, Organizatia Natiunilor Unite (ONU) ne punea in alerta cu privire la impactul pandemiei cu coronavirus asupra sanatatii mentale a populatiilor si invita guvernele sa investeasca in acest domeniu. Numeroase tari au impus din nou o stare de urgenta si acest lucru este un factor de stres si de incertitudini, ceea ce poate sa ne stoarca organismul de puteri. Obiectivul nostru este acela de a trece peste aceasta perioada fara daune colaterale. Continutul farfuriei noastre este extrem de important.
Vitaminele din grupa B. Povestea este simpla. Echilibrul nostru emotional este garantat de o chimie savanta. Un joc de hormoni si de neuromediatori care se afla bulversat si dezechilibrat de un stres continuu. Pentru a remedia acest lucru, corpul va apela la resurse, la ceea ce ii ramane. Pentru a evita epuizarea stocurilor, trebuie sa ne ajutam organismul sa aleaga din alimentatie nutrientii esentiali acestei chimii si relaxarii.
Pentru asta, vitaminele din grupa B sunt indispensabile. Acestea participa la sinteza neuromediatorilor, contribuie la productia de dopamina si de taurina, un acid aminat care permite integrarea magneziului in celule. Pentru a ne face plinul cu vitaminele din grupa B, trebuie sa consumam grau integral, fistic, ton (ales cu grija si consumat maxim o data pe saptamana), usturoi crud sau semninte de floarea-soarelui.
Alimente cu indice glicemic scazut. Obiectivul este acela de a evita un nivel scazut de magneziu, un mineral esential corpului si acesta din urma nu se fabrica de unul singur. Este un veritabil cerc vicios, cu cat ne stresam mai mult, cu atat organismul consuma mai mult magneziu. Si, cu cat nivelul de magneziu din organismul nostru este mai scazut, cu atat suntem mai stresati. Putem opta pentru apele minerale bogate in magneziu, pentru ciocolata neagra (90% cacao). Pe langa faptul ca este o sursa excelenta de iod, fructele de mare au un continut bogat si de magneziu.
In ceea ce priveste grasimile, trebuie sa privilegiem Omega-3 datorita efectului anti-inflamatoriu. Omega 3 se regasesc in special in nuci, ulei de rapita, peste gras (macrou, sardine, hering, de consumat de mai multe ori pe saptamana). Trebuie sa avem grija si la aportul de vitamina C, consuma cat mai mult patrrunjel in preparate, bea apa cu lamaie, consuma un kiwi, zmeura…