Ultimele articoleUtile

Curry, cheese naan, muraturi…iata tot ce trebuie sa stii despre adevarata bucatarie indiana

Colorata, condimentata si savuroasa, gastronomia indiana fascineaza si ne rasfata papilele gustative.

Prea condimentata, foarte grasa si greu de realizat…exista multe idei preconcepute in privinta bucatariei indiene. Insa, in realitate este o sursa de diversitate inepuizabila. Iata tot ce trebuie sa stii despre adevarata bucatarie Indiana.

Sase savori intr-o singura masa. In India, triada aperitiv, masa si desert nu exista. Totul este reunit intr-un singur si acelasi platiu rotund, thali, pe care sunt asezate mai multe recipiente metalice. Chiar daca continutul variaza in functie de anotimp si in functie de regiune, regasim alimente de baza, de nelipsit din cadrul unui regim echilibrat. Cereale, protein animale (carne, peste sau branzeturi), leguminoase, legume, o salata, condimente si ceva dulce. Ceva normal, ati spune voi. Insa, conform principiilor medicinii ayurvedice, recunoscuta de catre OMS, aceasta masa principala trebuie sa contina in egala masura sase savori diferite cu scopul de a se reechilibra dosha, adica cele trei energii vitale. Sarat, dulce, amar, picant, acid si astringent cu alte cuvinte.

Citește și  Anti-colesterol: programul nutritional ideal

Ghee, o materie grasa sanatoasa. Pentru a parfuma cartofii, conopida, vinetele si dovlecei si alte legume pretioase pentru cultura Indiana, regiunea Bengal poseda un masala popular, panch poron, un amestec de cinci seminte (chimion, fenicul, mustar, schinduf si chica-voinicului). Specialistii ne recomanda sa incalzim toate acestea in prealabil in ghee (unt). Debarasat de apa si de proteinele de lapte, acest unt reprezinta o excelenta materie grasa, extrem de digestiv.

Citește și  Dieta 5:2 sau dieta postului de doua zile

Chutney si pickles, condimentele vedeta in bucataria Indiana. De Craciun, francezii isi rasfata papilele gustative cu chutney cu foie gras. Insa, acest sos este 100% Indian, fara discutie. Se prepara cu ajutorul unor fructe proaspete la fel ca si tamarinul, cu mango sau cu cocos, ierburi precum menta si coriandru.

In thali, gustul dulce si acid conferit de chutney contrabalanseaza in mod sigur cu cel picant si astringent al muraturilor (pickles), condiment fermentate.

Citește și  Eva Herzigova: ”M-am îndrăgostit de Torino și acum caut o casă aici”

Naan versus chapati. Cu riscul sa dezamagim unii cititori, naan, acest mic aluat cu faina alba fermentat, asemenator unui aluat de pizza, nu se consuma in New Delhi in acelasi proportii cum se consuma o bagheta in Paris spre exemplu. Drept urmare, preparara sa are loc intr-un tandoor, un cuptor mare cilindric din argila. Indienii cumpara naan natural sau cu usturoi, legume sau cu carne. Din motive practice si economice, familiile mai mari prefera sa consume chapati, pe baza de apa, sare si faina integrala.

Despre autor

Related posts
MondenUltimele articole

„La 46 de ani, corpul meu spune nu”: Charlene de Monaco vorbește despre noua sa rutină sportivă

Fosta înotătoare a vorbit într-un interviu acordat lui Gala joi, 7 noiembrie, despre recentele…
Read more
DeliciiUltimele articole

Revelatia cuprinde Classix Festival 2025: Conceptul editiei, primele concerte anuntate si bursele Classix in Art

Cea de-a sasea editie Classix Festival are loc la Iasi intre 23 februarie si 2 martie 2025.
Read more
DeliciiUltimele articole

Hotel Zenith Conference & Spa 4* intră în grupul hotelier Paradis Hotels & Resorts

Paradis Hotels & Resorts a preluat Hotel Zenith Conference & Spa 4* din Mamaia crescând la…
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *