Ultimele articoleUtile

Sodiu: care este rolul acestuia in organism?

Indispensabil bunei functionari ale organsmului, sodiul are un rol esential in absorbtia unor nutrimente dar si in ceea ce priveste sistemul nervos si muscular. Descopera in cele ce urmeaza care sunt alimentele care contin sodiu, de introdus neaparat in regimul alimentar dar si care sunt riscurile in cazul unei carente sau al unui exces de sodiu in organism.

Care este rolul sodiului in organism?

Sodiul este un mineral indispensabil vietii, acesta nu trebuie confundat cu sarea. 67% din oameni nu reusesc sa faca diferenta dintre sare si sodiu conform unui sondaj efectuat de americani. In realitate, sodiul este un element chimic regasit in compozitia sarii. Sodiul se regaseste esential in sange si in lichidul interstitial si joaca un rol fiziologic important la om, pe mai multe nivele deoarece participa la :

Citește și  Casa construita din 2 milioane de cuburi Lego

-controlarea volumului mediului extra-celular ;

– mentinerea gradientului electrochimic al celulelor ;

– transmisia influxului nervos ;

– contractia musculara ;

– absorbtia intestinala a unor nutrienti ;

Din toate aceste motive, sodiul este esential bunei functionari ale organismului.

Care este nivelul normal de sodiu?

Concentratia de sodiu (cunoscuta si sub numele de natremie) se masoara pentru a sti daca exista o hiponatremie (care corespunde unei concentratii insuficiente de sodiu in plasma sanguina) sau o hipernatremie (care corespunde unei concentratii prea ridicate  in sange). In cazul unei hiponatremii sau unei hipernatremii, volumele lichide nu se afla in echilibru si riscul este acela de a avea o concentratie prea mare de apa in organism sau prea mica.

Citește și  O analiza altfel a filmului “The Irishman” - Afla ce actori au fumat mult trabucuri si alte tigari in mai multe scene

Care sunt alimentele bogate in sodiu?

Sodiul se regaseste intr-o cantitate mare in numeroase alimente, mai ales in alimentele transformate sau preparatele industriale. Sodiul se regaseste in special in cantitate rdicata in urmatoarele alimente:

  • sarea alba alimentara, cunoscuta sub numele de sare de masa;
  • paine ;
  • biscuiti ;
  • branzeturi ;
  • mezeluri (sunca, carnat, chorizo, salamuri) ;
  • sosuri ;
  • condimente (maioneza, ketchup, mustar, sos de soia) ;
  • pizza ;
  • placintele sarate ;
  • produsele de patiserie sarate ;
  • bulionul de legume ;
  • dulciuri ;
  • somonul afumat ;
Citește și  Ce înseamnă un vis de moarte?

Carenta de sodiu. Riscuri asupra sanatatii. Carenta de sodiu nu este tocmai lipsita de pericol. Un nivel scazut de sodiu in sange poate fi grav si exista cazuri servere de hiponatremie. Diureticele sunt cel mai adesea cele care provoaca o hiponatremie. In schimb, excesul poate provoca hipertensiune si sa sporeasca riscul aparitiei de boli cardiovasculare.

Despre autor

Related posts
SănătateUltimele articole

Dieta japoneză sau secretele postului în stil japonez

În bestsellerul său „Arta japoneză a postului”, Dr. Nagumo promite pierderea în…
Read more
MondenUltimele articole

Starul Hairy Bikers, Dave Myers, a murit la vârsta de 66 de ani

Dave Myers a anunțat pentru prima dată că a avut cancer în mai 2022 și, ulterior, a fost supus…
Read more
SănătateUltimele articole

Trei băuturi pe care să le bei dimineața pentru a-ți proteja ficatul, potrivit unui gastroenterolog

Sezonul de iarnă înseamnă, pe lângă viroze, frig și viruși, supraalimentare, ceea ce ne poate…
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *