Acest condiment minune cu un gust special este nelipsit din medicina traditionala indiana Ayurveda. Virtutile sale medicinale, multa vreme negate, au fost dovedite din punct de vedere stiintific in urma cu cativa ani buni.
In Evul Mediu, chimionul era folosit pentru a alunga spiritele rele. In ziua de azi este folosit in bucatarie, de unul singur sau amestecat cu alte condimente. Intra in compozitia unor preparate precum curry sau ras el hanout. Pentru a profita din plin de beneficiile farmacologice conferite de chimion, trebuie sa il consumi in cantitati mai mari dupa cum propune si ayurveda.
Este in special recomandat pentru a atrage enzimele digestive (« focul digestiv ») dar are o multime de alte beneficii.
Proprietati digestive de necontestat. Stimuland productia de enzime intestinale, favorizeaza asimilarea tuturor alimentelor consumate si drept urmare absorbtia nutrientilor dar si a mineralelor (calciu, fier, potasiu). Faciliteaza digestia si reduce balonarile abdominale. Si, deoarece este si anti-inflamator, calmeaza in egala masura arsurile la stomac si spasmele intestinale.
Un atu detox. Acest condiment este bogat in fitosteroli si reprezinta un aliat pretios pentru sculptarea siluetei si pentru debarasarea corpului de toxine care ii distrug echilibrul. Studiile au demonstrat faptul ca daca este consumat zilnic sub forma de infuzie, chimionul regleaza apetitul si stimuleaza evacuarea de toxine.
Un anti-aging eficient. Chimionul are un continut bogat de antioxidanti (vitamina C, A, polifenoli). Indicele sau Orac, care masoara capacitatile antioxidante, se ridica la 50372 spre deosebire de 4479 pentru rodie spre exemplu. Elimina stresul oxidativ care altereaza celulele si accelereaza imbatranirea prematura a organismului. Una din substantele continute – timochinona – dimineaza riscurile de aparitie a cancerului, in special al celui de colon, de san, plamani sau uterin.
Si, deoarece are si un efect estrogenic, intarzie in egala masura menopauza, cu conditia sa fie consumat in mod regulat.
Cum se poate folosi chimionul?
Pentru a profita din plin de acest condiment, foloseste-l din plin in preparatele tale. In plus, exsta chimion sub forma de suplimente alimentare. Se poate face o cura pe baza de suplimente alimentare timp de trei luni dupa care se face pauza 3 luni.
Sau se poate folosi urmaoarea reteta – frunze de chimion proaspat zdrobite intr-un pahar cu apa calda cu putin cardamom si fenicul sau scortisoara. Se poate consuma si sub forma de infuzie – se fierb semintele de chimion timp de 4 minute dupa care se lasa la infuzat in afara focului inca 4 minute.