Kimchi, suc de kombucha, iaurt de cocos…fermentarea devine in curand o tendinta. Tehnica de conservare milenara, fermentarea poseda veritabile virtuti asupra sanatatii.
Produsele fermentate constituie o parte importanta din farfuria noastra. Cvasi-totalitatea materiilor prime, fie ca sunt de origine animala, fie ca sunt de origine vegetala, pot fi fermentate: cereale, lapte, carne, legume, fructe, leguminoase. Cele mai populare alimente fermentate sunt castravetele murat, varza murata, iaurtul, maslinele dar si carnatii, branza sau vinul.
Pentru a ajunge la fermentare, alimentele sunt private de oxigen si sunt supuse unei transformari prin actiunea bacteriilor, drojdiilor si ciupercilor filamentoase. Acest proces, vechi de 10 000 de ani, se impune drept o puternica metoda de conservare alimentara. De fapt, ansamblul micro-organismelor digera zaharurile prezente si le transforma in diferiti acizi (lactici, acetici, propionic) sau in alcool acre va impeidica bacteriile patogene sa se dezvolte si fiecare produs in parte este protejat de un risc sanitar.
Aliatii imunitatii si digestiei
Aceste alimente vin cu o multime de beneficii nutritionale. Atunci cand fermentam un aliment, degradarea moleculelor precum zaharurile produc si vitamine, minerale si antioxidanti esentiali organismului nostru. Aceasta actiune indirecta se poate vedea in emmentaler spre exemplu. Bacteria responsabila de formarea gaurilor din branza produce vitamina B12 conform specialistilor.
Chiar daca beneficiile alimentelor fermentate nu sunt dovedite din punct de vedere stiintific, exista studii care demonstreaza ca aceasta diversitate de micro-organisme apare ca o pista serioasa in ochii cercetatorilor pentru a imbunatati confortul celui de-al doilea creier al nostru, intestinul. Procesul de fermentare ajuta la predigerarea alimentelor si poate participa la facilitarea digestiei. Este si cazul iaurtului al carui principale bacterii absorb lactoza, adesea greu digerata.
Aceste alimente au chiar si un efect probiotic, adica contin bacterii bune pe care le luam in general sub forma de suplimente alimentare pentru a ne reechilibra microbiota sau flora intestinala. Au un efect anti-inflamator multiplu: asupra imunitatii, asupra digestiei, diabetului, excesului de colesterol si chiar asupra durerilor musculare.
Cum le alegem?
Trebuie sa privilegiem diversitatea. Nu este acelasi lucru sa mancam un iaurt care contine doua specii de bacterii sau sa bem lapte crud care contine zeci de bacterii, ciuperci filamentoase si alte drojdii. Etichetele produselor bio merita atentia noastra. Atentie la excesul de sare al unor alimente precum castravetii murati sau sosul de soia care poate prezenta riscuri cardio-vasculare. Procesul de conservare industriala poate, in egala masura, sa distruga calitatea produsului. Daca a fost sterilizat sau pasteurizat, nu vor exista micro-organisme la interior si nu vei avea parte de toate beneficiile.