DeliciiUltimele articole

Italia: În fața impactului virusului asupra vânzărilor, Chianti contraatacă

Vânzările și consumul de vin au scăzut la un nivel record, potrivit principalului sindicat agricol din Italia.

Saptamanile lungi de detentie in Italia pentru a face fata virusului au scazut exporturile si vanzarile de vin. Șase luni mai târziu, proprietarul uneia dintre cele mai vechi podgorii din peninsulă se luptă să câștige mesele restaurantului. „Acesta este probabil unul dintre cele mai dramatice momente din Italia”, a spus Francesco Ricasoli, proprietarul uneia dintre cele mai vechi podgorii din peninsulă, situat în faimoasa zonă Chianti Classico din Toscana.

„Am asistat la o scădere accentuată a vânzărilor de vin, în special în restaurante și baruri specializate în produse de înaltă calitate”, a spus bărbatul de 64 de ani, al 32-lea baron de Brolio, al cărui arbore genealogic datează din 1141.

Afectate de primul val al virusului, care a ucis peste 35.500 în Italia, vânzările și consumul de vin au scăzut la un nivel record, potrivit Coldiretti, principalul sindicat agricol italian.

Exporturile au scăzut, de asemenea, cu 4% pe fondul unei închideri generale a restaurantelor și barurilor, potrivit aceleiași surse, în timp ce numai Italia reprezintă o cincime din producția mondială de vin.

Dar „în loc să plângem despre soarta noastră ca și alți producători, am văzut-o ca pe o oportunitate”, se mândrește baronul în timp ce își contemplă podgoriile, făcute celebre de Castello di Brolio, un impunător castel din cărămidă roșie aparținând familia sa de peste 800 de ani.

„Ne-am dezvoltat în alte sectoare, în special prin dezvoltarea vizibilității online. Conturile domeniului de pe rețelele de socializare au fost, prin urmare, complet revizuite și furnizate cu videoclipuri scurte”. Vedem baronul de Brolio explicând crearea „rețetei” pentru Chianti Classico în 1872 de către unul dintre strămoșii săi, sau chiar pe tânăra Sophia Loren într-un film alb-negru în mijlocul viței la recoltarea strugurilor prețioși de Sangiovese, principalul soi de struguri folosit. Dronele au fost, de asemenea, folosite pentru a filma peisajul uluitor din jurul castelului, care se află printre dealurile din mediul rural de lângă Siena.

„Ideea noastră a fost să ieșim și să întâlnim vizitatori, în loc să vină la noi”, explică zâmbind baronul.

„Marea epocă”

Ultimele cifre de vânzări nu sunt încă disponibile, însă directorul tehnic al proprietății, Massimiliano Biagi, speră că cea mai mare parte a producției sale anuale (aproximativ două milioane de sticle) va fi vândută anul acesta. Sfârșitul blocării în primăvară a fost urmat de o revenire a vizitatorilor la castel, inclusiv a multor localnici din regiune. „Într-un fel, blocarea datorată coronavirusului a fost un fel de binecuvântare deghizată” afirmă judecătorul Giovanni Manetti, președintele Asociației Producătorilor de Chianti Classico, de la moșia vecină Fontodi.

„Viticultorii noștri nu au avut încotro, așa că, din prima zi (de închidere) și-au concentrat toate eforturile pe podgoriile lor”, a declarat el pentru AFP. „Și vița de vie a reacționat. Fără îndoială că nu au fost niciodată atât de frumoși ca anul acesta”, se entuziasmează el. În timp ce recolta a început cu o săptămână mai devreme din cauza vremii, „ne așteptăm la o recoltă excelentă”, se bucură el. Înființată în 1924, Asociația Chianti Classico, care nu trebuie confundată cu Chianti, este cea mai veche din Italia și are nu mai puțin de 515 membri, sau 97% din producători. Inițial simbol al Ligii Militare Chianti, o instituție politico-militară din secolul al XIII-lea înființată pentru a guverna municipalitățile din jurul Florenței, cocoșul negru reprezintă în continuare spiritul de luptă și solidaritatea viticultorilor din regiune. Asociația a pus în aplicare o serie de măsuri de sprijinire a producătorilor, inclusiv acorduri de finanțare cu băncile.

Un alt proiect, numit „Faceți loc la masa dvs. pentru un producător”, a făcut posibilă organizarea a aproximativ treizeci de seri în jurul Florenței și Siena pentru a prezenta diverse podgorii prin sesiuni de degustare în cele mai bune restaurante din regiune. Un concept pe care Asociația speră să îl extindă pe întreaga peninsulă.

La moșia Ricasoli, recolta este în plină desfășurare pentru recolta ciorchinilor Merlot, primul vin care a intrat în compoziția Chianti Classico care trebuie să conțină cel puțin 80% Sangiovese.

„Bineînțeles că suntem îngrijorați de Covid-19, probabil că va trebui să trăim cu el o vreme”, recunoaște baronul de Brolio în timp ce urmărește trecerea micilor tractoare care transportă recolta.

„Dar ceea ce mă preocupă acum este cum să împiedic mistreții să-mi mănânce strugurii!” spune el, arătând pagubele cauzate de aceste animale într-una din vițele sale.

 

Citește și  Soiurile grecești antice care fac vinuri complet moderne (1)

Related posts
MondenUltimele articole

A încetat din viaţă, la 41 de ani, designerul Virgil Abloh

Star al generaţiei milennials şi rege al streetwear-ului de lux, designerul american Virgil Abloh…
Read more
MondenUltimele articole

Tezaur de topoare din Epoca Bronzului la Hertfordshire, găsit de o fată cu detector

O fată de 13 ani a descoperit un tezaur de topoare din epoca bronzului, în a treia ei excursie de…
Read more
MondenUltimele articole

Kim Kardashian a finanțat repatrierea unei echipe de fotbal afgane care fugea de talibani

Vedeta americană de reality TV s-a oferit să ajute femeile afgane din echipa națională de fotbal…
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.