În fiecare an, aproximativ 400 de persoane sunt afectate de listerioză și 65 mor din cauza acesteia. La femeile însărcinate, această infecție alimentară poate provoca avort sau naștere prematură.
Este deosebit de îngrijorător la femeile însărcinate. Deși poate trece neobservată, manifestându-se ca contracții sau boli asemănătoare gripei, infecția pune viața în pericol pentru făt. Boala poate provoca avort sau naștere prematură. Nou-născuții infectați au de obicei leziuni pulmonare și neurologice severe. O dezvoltare care poate fi fatală în ciuda tratamentului timpuriu cu antibiotice.
La adulți, boala are ca rezultat febră, dureri corporale și probleme digestive. Majoritatea persoanelor care sunt diagnosticate au o infecție în sânge numită sepsis. În cazuri severe, meningele și creierul pot fi afectate. Simptome care apar între câteva zile și două luni de la contaminare.
Din fericire, această infecție este rară. Reprezintă abia 0,1% din infecțiile alimentare. Afectează în principal persoanele vulnerabile cu sistemul imunitar compromis. Astfel, este indicat ca acesti subiecti fragili sa evite consumul de mezeluri, produse lactate proaspete (branza moale), crustacee, sau seminte incoltite.
Pentru alții, este posibil să se reducă riscul de apariție a listeriozei respectând reguli simple de igienă alimentară. Și în primul rând gătirea bună a alimentelor. Pentru că, spre deosebire de alte bacterii, listeria nu se teme de frig: se poate înmulți la 4 ° C, temperatura dintr-un frigider. „Contaminarea alimentelor cu Listeria monocytogenes este deci favorizată de prelungirea lanțului de frig”, indică Institutul Pasteur pe site-ul său. Prin urmare, reîncălzirea resturilor păstrate la frigider trebuie urmărită cu atenție.
De asemenea, se recomandă „să se îndepărteze coaja de pe brânzeturi, să se spele bine legumele și ierburile aromatice și să se gătească din nou produsele achiziționate gata de mâncare până când fierb”, adaugă Institut Pasteur pe site-ul său. El mai precizează că alimentele contaminate cu listeria nu au un gust deosebit, spre deosebire de alți agenți patogeni. De asemenea, este mai bine să nu vă asumați niciun risc și să respectați termenele de valabilitate și să aruncați produsele în caz de îndoială.
Pentru a evita contaminarea încrucișată între două alimente, este recomandat să păstrați alimentele crude separate de alimentele gătite. Curățarea frigiderului trebuie efectuată „imediat în caz de murdărie cu legume, brânză sau suc de carne crudă”, adaugă Santé Publique France. În absența acestor apariții, se recomandă să vă curățați frigiderul cu înălbitor de aproximativ două ori pe lună. În plus, atunci când pregătiți masa, ar trebui să vă spălați mâinile după manipularea alimentelor crude.