SănătateUltimele articole

Care este poziția ideală pentru un somn liniștitor?

Întrebarea corectă – stea de mare, poziția fetală, predispusă sau chiar – cine știe? – sub axila partenerului… Care este poziția ideală pentru a dormi ca un copil și a evita în cele din urmă distrugerea vertebrelor și a colului uterin? Raspund doi specialisti.

Când vine vorba de poziția adoptată pentru dormit, fiecare are preferința lui și fiecare ajunge acolo doar cu sfaturile sale. Dormitul pe spate evită ridurile, poziția fetală lasă pieptul, dormitul pe burtă este rău pentru gât… Dacă se recomandă să nu adormi niciodată în același mod, există o poziție ideală pentru a promova adormirea și a nu dăuna corpul? Osteopatul Célestin Sertelet și maseurul-kinetoterapeut Jérémie Feutry identifică avantajele și dezavantajele fiecărei poziții.

Pe burtă

În timp ce pentru unii nu există nimic mai plăcut și mai eliberator decât să adormi cu fața în jos pe pernă și pe burtă, această poziție nu este cea mai potrivită pentru organism. Pentru osteopatul Célestin Sertelet, somnul pe burtă poate provoca „tensiune în mușchii de deglutiție, trahee și presiune asupra cutiei toracice care nu se va comporta corect și va cauza dificultăți de respirație”. Poziția nu este, de asemenea, ideală pentru gâturile noastre. Kinetoterapeutul Jérémie Feutry explică: „În practică, observăm că oamenii care obișnuiesc să doarmă pe burtă în fiecare noapte sunt mai predispuși la dureri de gât decât cei care dorm pe o parte sau pe spate. Când dormi pe burtă, capul este întors într-o parte: coloana vertebrală este apoi supusă stresului. În plus, spatele este gol, vertebrele nu sunt aliniate. În această poziție, este mai bine să dormi pe o saltea fermă și o pernă destul de plată.”

Citește și  LG va crea o masca de protectie speciala de purificare a aerului alimentata cu baterie

Poziția fetusului

Aceasta ar fi cea mai obișnuită poziție și totuși, nu este potrivită pentru toată lumea: „În poziția fetală, coloana vertebrală nu își adoptă curbura naturală, este rotunjită, suntem încovoiați, cutia toracică nu are suficient spațiu pentru a deschide. O persoană care respiră adânc în timp ce doarme va fi stânjenită, de exemplu. Pe de altă parte, pentru cineva cu dureri de spate, flexia poate fi o modalitate de a se proteja”, explică osteopatul. „Dacă ești obișnuit să dormi în această poziție, este mai bine să îndoi un picior și să îl întinzi pe celălalt pentru a ușura pelvisul”, ne sfătuiește kinetoterapeutul Jérémie Feutry.

Pe spate

Se spune adesea că aceasta este poziția ideală pentru o sănătate bună a corpului. Și pentru a păstra aspectul frumos, pentru că fața nu petrece opt ore mototolită pe o pernă. Dar, de fapt, totul depinde de tipul tău de corp și de salteaua ta: „Dacă spatele nostru este destul de curbat și capul este înainte, va trebui să sprijinim gâtul cu mai multe perne. O saltea prea dură va provoca și durere pentru că mușchii vor fi comprimați”, precizează osteopatul. În plus, poziția nu este recomandată persoanelor predispuse la sforăit și apnee în somn.

Citește și  Care sunt specialitățile culinare de Crăciun în întreaga lume?

Pentru a face ideal pentru corp, așezați o pernă sub genunchi. „Dacă un picior este drept pe saltea, al doilea va tinde să se încline, ceea ce va pune în tensiune mușchii fesieri laterali și va trage de șolduri și pelvis”, explică profesionistul. Dar proprietățile sale antirid? Osteopatul preferă să rămână moderat: „Dormitul mereu pe aceeași parte poate duce la zdrobirea pielii și a mușchilor, deoarece sângele și oxigenul nu mai perfuzează țesuturile în mod corespunzător, iar regenerarea în timpul nopții este mai puțin bună. Dar nu ar trebui să te miști niciodată în timpul nopții, ceea ce se întâmplă rar!”

Corpul și brațele sub pernă

Dacă nu te simți niciodată la fel de bine ca pe o parte, cu brațele tale sub pernă, articulațiile și umerii tăi nu pot spune același lucru. „Dormitul cu brațele mai sus decât umerii îți îngustează vasele de sânge și nervii, ceea ce poate duce la amorțeală în brațe. În plus, greutatea este concentrată pe umeri și vei simți dureri la ridicare”, spune osteopatul. Spre deosebire de ceea ce se poate auzi adesea, dormitul pe partea dreaptă nu favorizează arsurile la stomac, nici partea stângă nu favorizează durerea la ficat. „Ideea are sens doar pentru femeile însărcinate, care de fapt trebuie să evite să doarmă pe partea dreaptă, deoarece bebelușul comprimă întoarcerea venoasă. Arsurile la stomac vor apărea doar dacă subiectul este bolnav sau dacă a mâncat prea mult”, adaugă profesionistul. Pentru a optimiza poziția, așezați o pernă între genunchi pentru a pune femurul în linie cu pelvisul și pentru a împiedica genunchiul să intre în contact osos cu cel orientat spre cer.

Citește și  Sucuri fierbinți, ceaiuri din plante, apă chai: 7 rețete originale pentru a te hidrata în această iarnă

Păstrați aceeași poziție

Osteopatul este categoric, dacă ni se poate întâmpla să dormim fără să ne mișcăm puțin, uluiți de un somn de plumb, este mai bine să îți programezi noaptea la opt ore pentru a nu fi ruginit a doua zi dimineața. Menținând întotdeauna aceeași poziție, mușchii și tendoanele vor fi rigide. Și trezirea grea!

Despre autor

Related posts
SănătateUltimele articole

Sfaturile unui medic pentru a evita gripa și răceala în această iarnă

Ne este destul de greu să nu ne îmbolnăvim când toată lumea în jurul nostru este bolnavă.
Read more
SănătateUltimele articole

Miere de acacia, sirop de agave.. tipuri de zahăr cu indice glicemic de privilegiat

Mai multe tipuri de alimente care îndulcesc și edulcoranți afișează un indice glicemic destul…
Read more
SănătateUltimele articole

Ierburile și mirodeniile care te vor ajuta să te menții sănătos

Adepții nutriției știu foarte bine asta: Mama Natură are o mulțime de beneficii utile pentru…
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.