Pentru controlarea sindromului colonului iritabil, una din cele mai frecvente afectiuni în ziua de azi, modificarea regimului alimentar este esentiala.
Daca si tu te numeri printre persoanele diagnosticate cu sindromul colonului iritabil trebuie sa iti modifici obiceiurile alimentare pentru a controla simptomele mai putin placute. In randurile urmatoare iti vom prezenta cateva regimuri alimentare ideale in cazul persoanelor care sufera de aceasta afectiune.
Regimul fara lactoza. In cazul in care medicul suspecteaza o intoleranta la lactoza, excluderea partiala a produselor lactate poate fi efectuata pentru o perioada de doua luni dupa care alimentele pot fi reintroduse si reactiile pacientului urmarite indeaproape. In majoritatea din cazuri, sindromul colonului iritabil este asociat cu probleme de metabolism al produselor lactate, astfel incat aceasta optiune poate imbunatati starea pacientului.
Regimul fara gluten. Conform cercetarilor, se estimeaza ca aproximativ 30% in cazurile de boli celiace erau clasate drept avand sindromul colonului iritabil la origine. Drept urmare, in caz de suspciune de sensibilitate la gluten sau de alergie, medicul poate decide sa excluda din alimentatie produsele care contin gluten pentru a vedea daca este vorba despre un declansator al genei.
Regimul impotriva constipatiei. Daca suferi de sidromul colonului iritabil si de constipatie cronica totodata, unii specialisti ti-ar putea recomanda sa incluzi in alimentatia de zi cu zi alimente bogate in fibre insolubile ceea ce accelereaza tranzitul intestinal. Acestea sunt prezente si in cerealele integrale si in legume. Daca problema persista totusi, ba mai mult, episoadele de constipatie alterneaza cu episoade de diaree, ar trebui sa integrezi in regimul alimentar si fibre solubile prezente in alimente precum fructe, seminte, ovaz si orz.
Regimul alimentar FODMAP impotriva sindromului colonului iritabil. Printre regimurile alimentare ideale in cazul in care suferi de sindromul colonului iritabil se numara si FODMAP. Este vorba despre un regim care consta in minimizarea consumului de glucide cu lant scurt. Este foarte simplu – numeroase sunt persoanele care nu reusesc sa absoarba acesti compusi in intestin, continuandu-si drumul spre colon unde hranesc bacteriile si unde simptomele sunt generate. Unele studii sustin ca evitand aceste glucide reducem neplacerile impedicand bacteriile sa fermenteze alimentele. Cu toate acestea, inca nu exista studii concludente in acest sens. La inceput de an, un grup de cercetatori au anuntat ca dupa o prima faza de restrictie severa de FODMAP, timp de 4-8 saptamani se recomanda introducerea progresiva a alimentelor pentru a verifica toleranta si a dezvolta un regim alimentar nu foarte restrictiv.