Pus cu generozitate pe pancakes, clatite sau gofre, siropul de artar ramane un produs vedeta originar din Canada. Si, contrar ideilor preconcepute, poseda virtuti numeroase, excelente pentru sanatate.
Este un element indispensabil din cadrul unui brunch demn de acest nume. Veritabila comoara originara din Quebec, siropul de artar este adesea considerat un produs extrem de dulce. Da, este adevarat. Insa, in ciuda aparentelor, acest sirop aurit cu gust de neegalat are o multime de beneficii asupra organismului.
Un sirop cu proprietati antioxidante
In realitate, siropul de artar are un continut bogat de polifenoli, un puternic antioxidant natural care permite o absorbtie importanta a glucozei. Acesta este un lucru descoperit de catre studiile recente efectuate de institute de renume. O alta echipa a descoperit efectele siropului de artar asupra sanatatii metabolice si asupra microbiotei intestinale.
Consumul de polifenoli, molecule pe care le regasim si in fructe precum struguri sau mere, permit limitarea dezvoltarii unor patologii precum diabetul de tip 2, obezitate precum si a bolilor cardiovasculare.
Alte studii, efectuate de universitati din Rhode Island, au scos in evidenta efectele neuroprotectoare potentiale ale unui extras de sirop de artar care ar putea avea o incidenta asupra unor boli degenerative precum Alzheimer si scleroza laterala amiotrofica.
Un zahar mai putin caloric si 100% natural
Un alt punct forte al siropului de artar: are un continut mai scazut de zahar decate alte nectare dulci. In plus, acest sirop este compus din fructoza si din glucoza, indexul glicemic este mult mai scazut decat in cazul zaharului alb. Aceste doua tipuri de zahar simple nu necesita niciun tip de digestive, sunt absorbite cu usurinta de catre organism, limiteaza problemele digestive.
Provenit in mod esential din seva de artar, siropul de artar este 100% natural. Spre deosebire de alte tipuri de zahar, nu a suferit niciun fel de transformare si nu contine nici coloranti, nici conservanti.
Cum se alege si cum se consuma siropul de artar
Alegerea unui sirop de artar depinde in mod esential de gusturile fiecaruia. Trebuie sa stii ca are o culoare care variaza in functie de luna in care a fost recoltat. Daca recolta are loc in primavara, siropul va avea o culoare deschisa care corespunde unui gust fructat si dulce. Culoare se inchide pe masura trecerii timpului. La sfarsit de sezon, siropul are un gust caramelizat si se inchide si mai tare la culoare. Poate inlocui zaharul obisnuit in bauturile calde sau in iaurturi.