DeliciiUltimele articole

20 dintre cele mai bune supe din lume

Dacă un castron aburind de supă vă pare cel mai bun confort de modă veche, aveți o companie. Supa este unul dintre cele mai vechi și universale alimente din lume, a spus Janet Clarkson, autoarea cărții „Soup: A Global History”. „Fiecare cultură are un fel de supă”, a spus ea. „Are rădăcini foarte străvechi”. Oamenii timpurii au fiert totul, de la carapace de țestoasă până la bucăți de bambus în supă, scrie ea în carte, obținând oale de supă din metal începând din epoca bronzului. Fierberea alimentelor a făcut posibilă existența de cereale stabile, cu ierburi și alte ingrediente adăugate în scopuri nutritive sau medicinale.

Banga | Nigeria         

Fructele din palmierul de ulei conferă atât grăsime, cât și aromă acestei supe din Delta Nigerului, care include și somn proaspăt, carne de vită și fructe de mare uscate. Este atât de popular încât pachetele de condimente banga gata amestecate sunt vândute în magazine. Cele mai multe amestecuri includ nucșoară africană, semințe de ricin, frunze de orima, jansa și beletete. Condimentele infuzează un sos bogat, roșu, care este principala atracție a supei: înmuiați-o cu eba sau o bilă de amidon, două capse nigeriene, ambele făcute din manioc preparate prin metode diferite.

Carne de vită pho (phở bò) | Vietnam

Bulionul este fiert ore în șir cu scorțișoară, anason stelat și alte condimente calde pentru a crea o bază minunat de aromată pentru această supă cu tăiței de orez. Pho este printre cele mai recunoscute exporturi culinare din Vietnam, dar supa este un aliment relativ nou, a scris Andrea Nguyen, autoarea cărții „The Pho Cookbook”. Și în timp ce restaurantele pho de astăzi servesc o gamă largă de arome, carnea de vită este originalul. Până în 1930, a explicat Nguyen, supa era servită cu felii de carne de vită crudă gătită ușor în bulion. Astăzi, carnea de vită pho rămâne cea mai iubită versiune din Vietnam, cu opțiuni care includ carnea de vită crudă originală, un amestec de carne de vită crudă și gătită, piept și tendon.

Borș | Ucraina

Bucăți de sfeclă fragedă înoată în bulion roșu strălucitor pentru o supă care este îndrăgită în Ucraina și în Europa de Est. Adesea acoperit cu o bucată bogată de smântână, borșul este orice altceva decât supa de bază de sfeclă. Primește o lovitură acidulată de la kvas, un suc de sfeclă lacto-fermentat, care este o altă specialitate regională. Și în timp ce supa este uneori atribuită bucătăriei rusești, această afirmație este aprig contestată. Acum, bucătarii ucraineni sunt în spatele unei campanii pentru a introduce versiunea lor pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Bouillabaisse | Franţa

O tocană de pescar devenită icoană culinară, bouillabaisse distilează aromele mediteraneene clasice într-un fel de mâncare sinonim cu orașul de coastă Marsilia. Șofranul, uleiul de măsline, feniculul, usturoiul și roșiile se amestecă cu pește proaspăt de mare. La un moment dat, acel pește reflecta captura în fiecare zi, dar lucrurile au devenit puțin mai stricte. Potrivit semnatarilor Cartei Bouillabaisse din 1980 — o încercare colectivă a bucătarilor locali de a asigura calitatea supei franțuzești — cea mai autentică rețetă trebuie să includă cel puțin patru tipuri de fructe de mare alese dintr-o listă care include monkfish și crab.

Citește și  4 sporturi de iarna care ofera beneficii pentru sanatate

Caldo verde | Portugalia

Verdețurile tăiate felii subțiri se îmbină cu cartofii și ceapa în această supă primitoare din regiunea Minho, producătoare de vin din Portugalia. Acum, supa este o vedetă culinară de la cafenelele de lux până la bucătăriile rurale, definiția alimentelor confortabile. În multe versiuni, cârnații fragezi de chouriço portughezi adaugă un curent subteran de aromă afumată și sărată, care face supa și mai consistentă. Savurați alături de un pahar de renumitul vin vinho verde al lui Minho.

Chorba frik | Algeria, Libia și Tunisia

Grâul dur recoltat în timp ce este verde, numit freekeh, adaugă o greutate satisfăcătoare și hrană acestei supe nord-africane, care este îndrăgită în special în timpul sfânt al Ramadanului. Boabele fragede absorb o supă de roșii și mirodenii aromate, aroma lor îmbinându-se cu năut plus pui înăbușit, carne de vită, oaie sau miel. Serviți cu felii de lămâie și o bucată de pâine kesra.

Chupe de camarones | Peru

Această supă cremoasă de creveți este o specialitate a Arequipa, un oraș istoric înconjurat de vulcani falnici. Nopțile reci la munte sunt perfecte pentru felul de mâncare consistent: creveții fragezi înoată alături de bucăți de cartofi andini și porumb. Are și o lovitură de ciocan. Adăugarea de ají amarillo, un ardei iute cu o aromă plină de fructe, adaugă condimente satisfăcătoare pentru a echilibra ingredientele bogate și cremoase. Poate asta explică reputația supei ca un puternic afrodisiac.

Gazpacho | Spain

Vara în Andaluzia aduce vreme fierbinte, ideală pentru a vă răcori cu un castron din această supă de legume răcită. Cea mai clasică versiune de astăzi include roșii, castraveți, usturoi și ulei de măsline, cu o mână de pesmet veți adăuga pentru prospețimea corpului. Arabii au adus preparatul în Peninsula Iberică cu secole înainte ca spaniolii să guste roșii, un ingredient din Lumea Nouă. Originalul a fost un amestec de pâine, usturoi și ulei de măsline, bătut într-un mojar și asezonat cu oțet.

Groundnut soup | West Africa

Ca și în cazul atâtor delicii culinare, supa de arahide ignoră granițele internaționale: carnea, peștele sau puiul fiert într-o supă groasă de arahide este un aliment pur de confort în țările din Africa de Vest. Versiunile variază de la domoda gambiană – felul de mâncare național – la o mâncare nigeriană gătită cu verdeață amară, cu frunze. Indiferent de țară, astfel de supe și tocane sunt cremoase, bogate și sărate, o combinație satisfăcătoare care primește adesea o zguduială de foc din adaosul de ardei scotch bonet.

Gumbo | United States

Culturile și aromele se contopesc într-o supă copioasă, care este o vedetă a bucătăriei din Louisiana, influențată de bucătăriile din Africa de Vest, Choctaw native și franceză. Versiunile făcute cu fructe de mare, pui și cârnați sunt printre cele mai populare astăzi, dar există nenumărate moduri de a face această specialitate sudică. Frunzele de sassafras măcinate și uscate – numite filé și recoltate de mult de oamenii Choctaw – conferă multor rețete de gumbo un condiment distinctiv. Unii bucătari își îngroașă supa cu o pastă de făină gătită numită roux, în timp ce alții cu felii de bame sotate. Fiecare versiune posibilă este expusă în fiecare an la Campionul Mondial Gumbo Cookoff din New Iberia, Louisiana, unde bucătarii luptă pentru niște drepturi serioase de lăudare a unui maestru de supă.

Citește și  Microsoft intentioneaza sa cumpere TikTok pana pe 15 septembrie

Harira | Morocco

Când soarele apune în timpul lunii de Ramadan, mulți marocani își întrerup postul cu un castron fierbinte din această tocăniță reconfortantă de năut. Scorțișoara, ghimbirul, curcuma și ardeiul conferă condimente încălzitoare bulionului de roșii, care se înmoaie în năut fraged. Este, de asemenea, savurat pe scară largă în Algeria. În timp ce rețetele vegetariene sunt populare, cea mai clasică versiune este fiartă cu bucăți fragede de miel sau altă carne. Nu este doar tarif de post pentru musulmani; unii evrei nord-africani pregătesc și harira pentru a rupe postul anual de Yom Kippur.

Kharcho | Georgia

Sosul de prune tart numit tkemali adaugă o aromă strălucitoare și plină de gust acestei supe tradiționale, care este una dintre cele mai îndrăgite feluri de mâncare din Georgia. Este făcută din prune necoapte, a căror notă acidulată echilibrează bogăția de carne de vită grasă și nuci măcinate gătite în supă. Cu toate acestea, piciorul aromat vine din amestecul de condimente khmeli suneli, un amestec de coriandru, cidru, schinduf, piper negru, gălbenele și multe altele.

Supa de taitei din carne de vita Lanzhou | China

Modelarea – sau tragerea – manual de tăiței la mian pentru această supă tradițională este o artă în sine. Artizanii folosesc o făină măcinată fin, cu conținut ridicat de gluten și o pudră alcalină pentru a amesteca un aluat elastic, apoi trag și pliază o singură bucată de aluat pentru a face destui tăiței pentru un bol de supă. Puneți-le într-un castron cu bulion de vită pentru o supă de clasă mondială care include carne fragedă de vită, felii palide de ridiche, ulei de chili și ierburi proaspete. (La unele magazine, mesenii pot cere chiar tăiței de o grosime și o formă preferată.)

Mohinga | Myanmar

Supa este ceea ce este micul dejun în mare parte din Myanmar, unde vânzătorii de pe trotuare și ceainăriile scot din cuve enorme boluri aburinde de mohinga. Sufletul acestei ciorbe de tăiței este bulionul aromat, care se fierbe cu ierburi și se îngroașă cu pudră de orez prăjit.

Peștele oferă un plus de bogăție, în timp ce tăițeii subțiri de orez sunt perfecti pentru sorbit. Mohinga este atât de iubit încât a trecut de la felul de mâncare la micul dejun la o gustare oricând, iar fiecare regiune are propria ei variantă a supei clasice.

Menudo | Mexic

Burtă de vită fiartă ore în șir într-un bulion picant, cu usturoi este cel mai bun remediu pentru o mahmureală mexicană, dar menudo depășește cu mult remediile dimineața de după. Este un favorit la nunți și la marile ocazii, de asemenea, când o oală enormă de supă tradițională poate hrăni zeci de invitați.

Citește și  Nașterea lui Meghan Markle: mai devreme decât era de așteptat?

Este o mâncare pură și confortabilă, cu un fel de boabe de porumb care primesc o cantitate proaspătă dintr-o garnitură de ceapă crudă, ardei iute și coriandru. Alegeți din una dintre cele două soiuri principale: Menudo rojo devine un roșu intens de la ardei iute în bulion, în timp ce Menudo blanco în stil Sonoran este o alternativă mai blândă.

Moqueca de camarao | Brazilia

Uleiul de palmier și roșiile aduc bulionul de nucă de cocos într-un roșu cald, portocaliu, în această specialitate din regiunea Bahia din Brazilia, unde localnicii mănâncă boluri aburinde chiar și în cele mai călduroase zile. Adevărata atracție a acestei supe sunt totuși creveții dulci și fragezi care plutesc în bulion. În mod tradițional, moqueca de camarao este gătită într-o oală lucrată manual din lut negru și seva arborilor de mangrove, apoi adusă la masă în același vas autentic.

Soto ayam | Indonezia

Supa de pui cu tăiței poate atinge apogeul său culinar în acest fel de mâncare picant indonezian. Condimente precum turmeric proaspăt, anason stelat, scorțișoară, iarbă de lămâie și frunze de tei se combină pentru o aromă profund stratificată, cu gălbenușurile de dulceață ale ouălor fierte moi pentru a adăuga un plus de bogăție. Fiecare parte a Indoneziei are o variantă locală, iar supa este iubită și în Singapore, Malaezia și în îndepărtatul Surinam din America de Sud, unde rețeta a sosit cu imigranții javanezi. Se mănâncă acoperit cu eșalotă prăjită, lime proaspătă și o împrăștiere de foc de ardei iute roșu feliat.

Tom yum goong

Dulce, acrișor, picant și sărat, bulionul magnific al acestei supe este folia ideală pentru creveții dulci și fragezi. Ingredientele aromatice includ galanga, iarba de lamaie si frunze de tei, in timp ce bucățile de ardei iute roșu aprins adaugă căldură suplimentara. Tom yum goong este doar una dintre numeroasele soiuri de supă tom yum din Thailanda – această versiune vine îmbogățită cu creveți grasi și este favorita de mulți meseni.

Tonkotsu ramen

Oasele de porc fierte mult timp conferă o aromă intensă acestui ramen clasic, al cărui bulion este tulbure cu măduvă și grăsime. Este o semnătură a Prefecturii Fukuoka de pe insula sudică Kyushu, dar supa bogată este acum servită în magazinele de ramen din toată țara (și din lume). În timp ce bulionul indulgent este vedeta ramenului tonkotsu, un castron nu este complet fără felii de burtă de porc și o încurcătură de tăiței care sunt tari în centru. Mănâncă cu o pereche de betisoare și o lingură cu fundul plat și nu uita să sorbi – se crede că îmbunătățește aroma.

Yayla çorbasi

Orezul fiert sau orzul adaugă o dulceață granulată acestei supe cremoase de iaurt. Se crede că alungă răcelile în timpul iernii; unele spitale turcești servesc chiar și supă de iaurt pacienților aflați în recuperare. Un crumble de mentă uscată ajută la echilibrarea aromei ușoare a iaurtului. Serviți cu o pernă de pâine pita proaspătă.

Despre autor

Related posts
MondenUltimele articole

Distribuție de cinci stele, tehnologie de ultimă oră și botezuri în scufundări: Avatar 2, filmul tuturor exceselor

Cult blockbuster și fabulă ecologică cu efecte speciale uluitoare, Avatar (2009), de James…
Read more
Ultimele articoleUtile

Cât timp poate să fie ținută carnea la congelator? Timpul de congelare poate varia în funcție de tipul de carne

Resturi de carne care ajung pe fundul tomberonului… un lucru care se întâmplă destul de…
Read more
SănătateUltimele articole

Apa cu castravete, o apă cu o mulțime de beneficii

Data viitoare când îți va fi sete, va trebui să încerci neapărat apa cu castravete! Este o…
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.