Colorata, condimentata si savuroasa, gastronomia indiana fascineaza si ne rasfata papilele gustative.
Prea condimentata, foarte grasa si greu de realizat…exista multe idei preconcepute in privinta bucatariei indiene. Insa, in realitate este o sursa de diversitate inepuizabila. Iata tot ce trebuie sa stii despre adevarata bucatarie Indiana.
Sase savori intr-o singura masa. In India, triada aperitiv, masa si desert nu exista. Totul este reunit intr-un singur si acelasi platiu rotund, thali, pe care sunt asezate mai multe recipiente metalice. Chiar daca continutul variaza in functie de anotimp si in functie de regiune, regasim alimente de baza, de nelipsit din cadrul unui regim echilibrat. Cereale, protein animale (carne, peste sau branzeturi), leguminoase, legume, o salata, condimente si ceva dulce. Ceva normal, ati spune voi. Insa, conform principiilor medicinii ayurvedice, recunoscuta de catre OMS, aceasta masa principala trebuie sa contina in egala masura sase savori diferite cu scopul de a se reechilibra dosha, adica cele trei energii vitale. Sarat, dulce, amar, picant, acid si astringent cu alte cuvinte.
Ghee, o materie grasa sanatoasa. Pentru a parfuma cartofii, conopida, vinetele si dovlecei si alte legume pretioase pentru cultura Indiana, regiunea Bengal poseda un masala popular, panch poron, un amestec de cinci seminte (chimion, fenicul, mustar, schinduf si chica-voinicului). Specialistii ne recomanda sa incalzim toate acestea in prealabil in ghee (unt). Debarasat de apa si de proteinele de lapte, acest unt reprezinta o excelenta materie grasa, extrem de digestiv.
Chutney si pickles, condimentele vedeta in bucataria Indiana. De Craciun, francezii isi rasfata papilele gustative cu chutney cu foie gras. Insa, acest sos este 100% Indian, fara discutie. Se prepara cu ajutorul unor fructe proaspete la fel ca si tamarinul, cu mango sau cu cocos, ierburi precum menta si coriandru.
In thali, gustul dulce si acid conferit de chutney contrabalanseaza in mod sigur cu cel picant si astringent al muraturilor (pickles), condiment fermentate.
Naan versus chapati. Cu riscul sa dezamagim unii cititori, naan, acest mic aluat cu faina alba fermentat, asemenator unui aluat de pizza, nu se consuma in New Delhi in acelasi proportii cum se consuma o bagheta in Paris spre exemplu. Drept urmare, preparara sa are loc intr-un tandoor, un cuptor mare cilindric din argila. Indienii cumpara naan natural sau cu usturoi, legume sau cu carne. Din motive practice si economice, familiile mai mari prefera sa consume chapati, pe baza de apa, sare si faina integrala.