DeliciiUltimele articole

Care sunt specialitățile culinare de Crăciun în întreaga lume?

Budincă englezească, panettone italian sau plăcintă americană, care sunt specialitățile alimentare de gustat când sărbătorim Crăciunul în străinătate?

Dacă în Franța scoicile, somonul afumat și homarii sunt esențiale ca aperitiv, la noi sarmalele, răciturile și mezelurile proaspete de la porc sunt pe primul loc de pus pe masă.

Între budinca engleză de Crăciun, panettone italian și peru assado brazilian, facem un tur prin lumea tradițiilor și specialităților care trebuie testate în străinătate.

În Marea Britanie

Peste Canal, de Crăciun, tradițiile, sărbătorile și cadourile vin la masă. În meniu, o cină de Crăciun începe cu deschiderea de nelipsit a aperitivelor calde: porci în pătură sau foietaj cu cârnați. Apoi vine piesa centrală a cinei: un curcan, asemănător tradițiilor franceze, doar că acesta este cel mai adesea umplut cu salvie și ceapă și servit cu un sos aromat cu chanterelles. Iar pentru a o însoți, cartofi fripți copți și sotați, atât crocanți, cât și fragezi. La desert, incorigibila prajitura englezeasca de Craciun, celebra budinca de Craciun este bineinteles in centrul atentiei. O patiserie esentiala care necesita un adevarat ritual traditional, mult timp si energie, dar care va incanta papilele gustative ale celor mai pretentiosi dintre invitatii dumneavoastra. Atât de britanic!

În Italia

Tot în Europa, dar de data aceasta în cizma lui Moș Crăciun, în Italia, fiecare regiune și oraș are propriile sale specialități și tradiții. În Calabria, masa începe cu frittura di carciofi, gogoși prăjiți cu anghinare. La Bologna, il primo piatto, primul fel servit va fi neapărat Tortellini gătiți în bulion de carne și umpluți cu șuncă, mortadella și parmezan. În Toscana și Siena, masa se va încheia cu o bucată de tort italian de Crăciun, panforte, un fel de pâine aromată cu fructe de iarnă, în timp ce în Lombardia și Veneto, panettone este la ordinea zilei. Această brioșă în formă de cupolă umplută cu stafide, fructe confiate și coajă de citrice va împăca toată Italia.

Citește și  Sean Connery între James Bond și Rolex Submariner

În Statele Unite

La fel ca Italia, specialitățile și tradițiile americane de Crăciun sunt unice pentru fiecare stat și/sau regiune și își au rădăcinile în țările din jurul lor. Desigur, vom reține rețeta de curcanul umplut delicios, gustat deja de Ziua Recunoștinței, dar și mai ales șunca pe os însoțită de un piure cremos de cartofi dulci sau caserola de fasole verde, un amestec armonios de fasole verde, smântână cu ciuperci și ceapă prăjită gătită într-o caserolă. Și pentru desert, cum să nu evocăm clasicele, dar totuși delicioasa „plăcintă americană”? Realizată cu dovleac, nuci pecan, mere caramelizate sau chiar afine si fructe rosii, sunt pe cat de esentiale, pe atat de rafinate si Craciunul nu ar fi Craciun fara unul dintre ele. Pe 26, ne putem ospăta și cu fursecuri americane cu scorțișoară și condimente care ne vor însoți ciocolata caldă, ceaiul verde și alte cafele lângă foc.

Citește și  Vedete care s-au confruntat cu tulburari alimentare

În Germania

Între standuri de Glühwein (vin fiert), scorțișoară, turtă dulce și fructe confiate, delicatesele și minunile găsite în piețele germane de Crăciun fac parte integrantă din tradiție. Și odată terminată această degustare, întâlniți-vă în seara zilei de 24 pentru cina adevărată. În meniu, gâscă friptă, Weihnachtsgans, umplută sau în foie gras, rață sau crap cu varză roșie și mere la cuptor. Pentru desert, există o mie și una de feluri de prăjituri de Crăciun germane. Dulciuri aromate cu rom, scortisoara, vanilie, martipan, stafide sau fructe confiate… Cele mai cunoscute dintre ele fiind stollenul, o prajitura traditionala brioche cu fructe uscate, rom si migdale acoperite cu zahar pudra. Întotdeauna la desert, pentru a digera bine, încheiem cu o notă fructată: un obstsalat (salata de fructe), însoțit de frișca de casă și un mic fursec în formă de stea cu zahăr sau scorțișoară.

Citește și  Permacultura: florile care vă ajută grădina de legume

În Brazilia

În Brazilia, ca si in Statele Unite si in multe tari europene, de sarbatorile de Craciun gasim traditionalul curcan umplut cu condimente, dar si cod, creveti, purcel fript leitao, sau mai rar pește in lapte de cocos pirarucu. Ca acompaniament, orez cu stafide si faina de manioc, salata, legume si fructe exotice. Toate în cantități foarte mari de împărțit cu familia. La desert, celebra cupolă umplută cu stafide, fructe confiate și coajă de citrice italiană, panettonele este și el prezent.

În Australia

„Barbie” sau grătarul australian este o instituție legendară în Oceania. Gătit tot anul dar și pentru sărbătorile de Crăciun, este șic și sofisticat. Cârnați de vită uscată cu roșii și busuioc și file de pui cu miere, sos de soia, ghimbir, lime sau chili, suntem departe de grătarul „tradi merguez, chipolatas și ketchup”. De asemenea, în centrul atenției sunt celebrul curcan cu sosul său de merișoare, plăcinta cu carne și șuncă pe os gătită cu miere. Totul insotit de cartofi copti, sotati si prajiti. La desert, budinca englezească și crema ei, plăcintele americane sau Pavlova de Crăciun, o bezea crocantă și moale, vor fi și ele acolo.

 

Despre autor

Related posts
MondenUltimele articole

„La 46 de ani, corpul meu spune nu”: Charlene de Monaco vorbește despre noua sa rutină sportivă

Fosta înotătoare a vorbit într-un interviu acordat lui Gala joi, 7 noiembrie, despre recentele…
Read more
DeliciiUltimele articole

Revelatia cuprinde Classix Festival 2025: Conceptul editiei, primele concerte anuntate si bursele Classix in Art

Cea de-a sasea editie Classix Festival are loc la Iasi intre 23 februarie si 2 martie 2025.
Read more
DeliciiUltimele articole

Hotel Zenith Conference & Spa 4* intră în grupul hotelier Paradis Hotels & Resorts

Paradis Hotels & Resorts a preluat Hotel Zenith Conference & Spa 4* din Mamaia crescând la…
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.