MondenUltimele articole

Marta Ortega, moștenitoarea extravagantă care va conduce imperiul Zara la doar 37 de ani

La 37 de ani, Marta Ortega va deveni cea mai puternică femeie din Spania. La zece ani după ce a părăsit nava, tatăl ei a considerat-o potrivită să preia președinția imperiului spaniol de prêt-à-porter Inditex, care include în special brandul Zara.

La sediu, „Zarina” nu are birou, cum o alintă presa spaniolă. Iată ce spune tatăl său, Amancio Ortega, prima avere din Spania și mogul de modă în vârstă de 85 de ani, care a fondat brandul spaniol împreună cu prima soție Rosalia, în 1975, apoi grupul Inditex în 1985. Angajații firmei știu asta. galiciancă pură, de 37 de ani, care va prelua imperiul vestimentar spaniol ca președinte neexecutiv, de la 1 aprilie 2022. Este fiica șefului, evident. Pasiunea ei pentru moda minimalistă, presărată cu nuanțe colorate, a făcut-o și una dintre cele mai bune ambasadoare a grupului. Ținutele ei discrete, la modă și eficiente sunt ușor de copiat. Dar mai presus de toate, în spatele ochilor ei negri și al părului ei blond ușor încețoșat, se ivește povestea unei succesiuni cruciale, pe fundalul unei dinastii de familie.

Ani de zile, totul a indicat că cel mai mic dintre cei trei copii ai lui Amancio Ortega (Sandra, Marcos și Marta) a fost cel ales să moștenească Imperiul Galician, evaluat la aproximativ 87 de miliarde de euro. Patriarhul se gândise de mult la asta, dar subiectul rămânea secret. Cu toate acestea, recenta numire a Martei sună ca punctul culminant al unei lungi predari de familie care a început în 2011, când tatăl ei, Amancio, a demisionat.

Citește și  Nu mai confundați parmezanul, parmigiano reggiano și grana padano

„Ea cunoaște moda mai bine decât tatăl ei”

Au trecut cincisprezece ani de când Marta Ortega și-a ascuțit dinții în compania care are astăzi peste 175.000 de angajați. Acest lucru i-a permis să cunoască funcționarea interioară a mașinii Inditex. A trecut prin toate departamentele, sau aproape, fără să ocupe cu adevărat o funcție oficială. În ultimii ani, ea a supravegheat moda feminină la Zara alături de șefa de colecții, Beatriz Padín, în timp ce dezvolta imaginea mărcii. De la ea, jurnalistul Xabier R. Blanco, autor a mai multor cărți despre Inditex, printre care și ”Amancio Ortega. De la Zero la Zara”, spune că „știe moda mai bine decât tatăl ei”.

Aceasta se traduce prin filmarea, din 2017, a campaniilor brandului de către fotografii Steven Meisel și Mario Sorrenti, nume mari din sector, optând pentru o estetică vizuală care este acum apropiată de cea a unei reviste de modă. Sau prin lansarea de colecții premium cu personalități; cel mai recent a fost cu Charlotte Gainsbourg. Marta Ortega lucrează și în rețeaua ei, în special prin evenimente de modă în care își implică numele. La începutul lunii decembrie, ea a salutat întreaga inteligență a modei la A Coruña, unde a avut loc prima retrospectivă a lui Peter Lindbergh cu „sprijinul ei personal”. Naomi, Kate Moss, Linda Evangelista, Claire Waight Keller, Emmanuelle Alt… În total, o sută de designeri, artiști, stilisti, fotografi, actori, modele și influenceri s-au grăbit să-i aducă un omagiu fotografului care a murit în septembrie 2019. Dovadă că vremea când Zara era disprețuită de cei mari ai acestei lumi a trecut de mult.

Citește și  Pantalonii scurti din denim- cele mai in voga modele pentru vara anului 2020

Două căsătorii

Prin urmare, Marta și-a luat libertăți media în fața legendarului ostracism al tatălui ei. Și chiar a reușit să-l convingă să facă același lucru cu ocazia celor două căsătorii ale sale. Unul, cu jocheul Sergio Álvarez Moya, în 2012, unde a apărut atrăgător și tot zâmbet (cuplul a născut un băiețel și s-a despărțit în 2015, fără zgomot). Celălalt, cu modelul Carlos Torretta, în 2018, cu ocazia căreia Amancio Ortega a oferit cadoul: festivitățile au fost sărbătorite cu spectacolele muzicale având ca interpreți pe Chris Martin, Norah Jones și Jamie Cullum.

Citește și  Yaupon, băutura în tendințe care te va face să uiți de cafea

Totul sugerează că al doilea soț al Martei și-a găsit locul. Pe lângă faptul că este tatăl celui de-al doilea copil, el se arată tot mai implicat în afacerile socrilor săi, unde lucrează acum în comunicarea Zara. Presa spaniolă spune că sunt complici, și nu doar la nivel privat. Carlos Torretta apare mereu alături de soția sa: nicio apariție publică fără prezența lui, iar la Zara, nu este niciodată departe. Bărbatul vrea să fie un sprijin neclintit pentru moștenitoare, ca o armă secretă în fața provocărilor care o așteaptă.

Când a fost anunțată numirea ei, acțiunile au scăzut cu 6%. Transferul puterii a mers prost în rândul investitorilor. Mesajul lor? După plecarea lui Pablo Isla, care a deținut președinția timp de zece ani, Marta Ortega trebuie să se convingă de capacitatea sa de a conduce creșterea gigantului de prêt-à-porter chinuit de criza sănătății, să se înarmeze împotriva noilor concurenți agresivi, precum Shein, să impună un program exigent de dezvoltare durabilă, să facă față acuzațiilor de muncă forțată ale minorității uigure din China… Atâtea obstacole care ar putea fi opera unei noi vieți.

Despre autor

Related posts
DeliciiUltimele articole

Must see: 5 orașe magnifice de descoperit în Maroc

Vrei să pleci pentru câteva zile în Maroc? Iată în acest caz, câteva orașe care merită cu…
Read more
SănătateUltimele articole

Alimente de adăugat în farfurie pentru a fi în formă maximă

Chiar dacă secretul pentru a fi în cea mai bună stare de sănătate este de a mânca variat…
Read more
DeliciiUltimele articole

Cand parcul iti miroase a Sauvignon Blanc

Toți pasionații și curioșii domeniului, adică a vinurilor și a finețurilor culinare, știu de…
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.