Anul 2022 tocmai a început, dar deja te simți epuizat. Iată ce ar trebui să puneți în farfurie pentru a vă recăpăta energia și a vă simți mai bine.
Zile pline, temperaturi scăzute, lumină exterioară mai scăzută, context de sănătate mai puțin optimist… Cocktailul este ideal pentru acumularea stresului și a sentimentelor de depresie. Conținutul farfuriilor noastre poate ajuta la menținerea energiei și la calmarea minții. Pe lângă activitatea fizică regulată și o bună hidratare, iată câteva sfaturi alimentare pentru a-ți recăpăta forța și a avea zile mai line.
Leguminoase împotriva stresului
În perioadele de stres, corpul și creierul au nevoie de combustibil. Adesea avem tendința să ne grăbim la zahăr și alimente grase pentru a ne mângâia: greșeală. „Glicemia – nivelul zahărului din sânge – are un impact asupra stresului, îl exacerbează”, a explicat nutriționistul dietetician Angélique Houbert într-un articol. În schimb, sunt preferate alimentele cu indice glicemic scăzut (care nu cresc nivelul zahărului din sânge), precum cerealele integrale și leguminoasele, și grăsimile „bune”, precum omega-3, pe care le vom găsi în uleiurile de nuci, rapiță sau camelină. , și pește gras (macrou, hering, sardine).
În același timp, nu uităm de vitaminele B, care ajută la producerea dopaminei, numită adesea „hormonul fericirii”. Se găsește în special în grâu integral, ton, usturoi crud sau semințele de floarea soarelui. Alte alimente precum migdalele, lintea, ovăzul și proteinele din avocado sau pui ne pot permite să secretăm serotonină, un alt hormon responsabil de bunăstarea noastră.
În sfârșit, este mai presus de toate necesar să stopăm pierderea de magneziu, supraconsumat de organism în perioadele de stres. Pentru a face acest lucru, puteți bea apă minerală îmbogățită cu magneziu și puteți combina afacerile cu plăcerea mâncând o bucată de ciocolată neagră (minimum 90% cacao) după prânz. Fructele de mare sunt cunoscute și pentru bogăția sa în magneziu, pe lângă conținutul de iod. În final, terminăm cu un aport de vitamina C, prin stropirea preparatelor cu pătrunjel, sau prin consumul de fructe precum kiwi, lămâi sau căpșuni.
Rețete care folosesc fructe și legume congelate. Antioxidanți și vitamina D în caz de moral scăzut
Ca și în perioadele de stres, peștele gras, „acizii grași esențiali” bogați în vitamina D și ciocolata neagră, un antioxidant și al cărei magneziu acționează asupra anxietății, sunt foarte recomandate. La aceasta, adăugăm semințe oleaginoase, precum migdalele, nucile și alunele care furnizează fibre. „Îl mâncăm o dată pe zi. 3 sau 4 nuci cu o caisă uscată de exemplu, fie dimineața pe stomacul gol pentru a începe, fie în timpul zilei”, ne sfătuiește dr. Nina Cohen-Koubi.
Fructele și legumele proaspete rămân o sursă majoră de hrană în caz de criză. Legumele cu frunze, precum spanacul, varza sau salata verde, furnizeaza antioxidanti, fibre de magneziu si vitamina B9, care vor actiona asupra sistemului nervos. La rândul său, ardeiul este considerat a fi cea mai bogată legumă în vitamina C, la fel ca și citricele (kiwi, lămâie, portocală și clementina). În cele din urmă, avocado este plin de grăsimi bune și are proprietăți antiinflamatorii. La rândul lor, proteinele sunt necesare, prin ouă și carne roșie, care furnizează fier și triptofan, un aminoacid al vitaminei D.
O dietă prea bogată sau supraîncărcată cu zaharuri rele ne epuizează considerabil corpul. Pentru a vă răsfăța cu o gustare dulce fără a ne juca cu oboseala, putem avea din nou încredere în ciocolata neagră. O adevărată sursă de fier și magneziu, oferă o doză imediată de energie și duce la producerea de energie de care avem nevoie.
În al doilea rând, legumele verzi sunt foarte importante. In primul rand patrunjel, datorita continutului ridicat de fier, dar si spanacul, broccoli sau sparanghelul, care sunt bogate in magneziu, vitamina B9 si vitamina C.
În cele din urmă, în vârful alimentelor anti-oboseală, găsim portocala. Datorită bogăției sale în vitamina C, dă un impuls organismului și ne va întări apărarea imunitară. Sunt de preferat și alte citrice, cum ar fi grepfrutul, lămâia sau clementina. Atenție, se consumă de preferință în forma lor completă: le evităm pretăiate sau în suc, pentru a le păstra cât mai mult fibrele și eficacitatea împotriva oboselii.