Micul dejun dă tonul pentru întreaga zi. El asigură energia de care organismul are nevoie după o noapte fără calorii și evită poftele de la ora 11 dimineața, care sunt adesea o sursă de derapaje nutriționale.
Pentru a fi echilibrat, acesta trebuie să fie compus din 4 elemente:
-o băutură: caldă sau rece, pentru a se rehidrata;
-un produs lactat;
-un produs cerealier: dacă alegi să mănânci pâine, alege pâine integrală. Dacă ești un fan al bolurilor de cereale, evită produsele industriale care sunt în general foarte dulci;
-un fruct proaspăt, de sezon, întreg, pentru a fi crocant: acesta este mai bogat în fibre decât sucul de fructe.
Dincolo de aceste recomandări, iată care sunt superalimentele de consumat la micul dejun.
Fulgi de ovăz
Dacă vrei un bol de cereale, cel mai bine este să optezi pentru fulgii de ovăz. Ovăzul este o sursă bună de fibre solubile. Acest lucru îl face să fie sățios și ajută la reducerea colesterolului.
Ouă
Omletă, prăjite, fierte mai tare sau mai moale… încorporarea ouălor în micul dejun este o modalitate de a avea o masă mai sățioasă care ajută la menținerea stabilă a nivelului de energie.
Un studiu din 2020 arată că persoanele care mănâncă ouă dimineața au fost mai puțin înfometate pe parcursul zilei decât cele care au mâncat cereale cu tărâțe. În plus, ouăle conțin luteină, un antioxidant care promovează sănătatea ochilor. Creșterea sațietății, proprietățile antioxidante și versatilitatea sunt doar câteva dintre motivele pentru a savura ouăle la micul dejun.
Fructe de pădure
Mure, zmeură, afine, afine, merișoare… Fructele de pădure sunt o modalitate excelentă de a face plinul de antioxidanți dimineața. De asemenea, sunt bogate în vitamine și minerale. O cană din aceste fructe are în medie mai puțin de 100 de calorii și aproximativ 4-8 g de fibre, în funcție de soi. Acest lucru înseamnă un aport caloric relativ scăzut cu o valoare ridicată de sațietate. Aceste elemente le determină să fie adesea prezentate ca fiind „superalimente”.
Iaurtul grecesc
Iaurtul grecesc este ușor de adăugat la micul dejun. Avantajul său față de produsul tradițional? Are un conținut mai mare de proteine. Acest lucru îl face mai sățios. Pe lângă vitamine și minerale, iaurtul grecesc conține, de asemenea, probiotice, care sunt bacterii sănătoase care trăiesc în intestin și promovează sănătatea digestiva.
Semințe de cânepă
Semințele de cânepă sunt pline de nutrienți, inclusiv acizi grași esențiali omega-3. Aceștia sunt cunoscuți ca fiind benefici pentru sănătatea mintală prin efectele antidepresive și anti-anxietate. Proprietățile antiinflamatorii ale acestor produse sunt, de asemenea, considerate a ajuta la reducerea declinului mental. Pur și simplu presără semințe de cânepă pe fulgii de ovăz, adăugă-le în smoothie sau savurează o lingură pentru un impuls nutrițional rapid la masa.
Avocado
Pâinea prăjită cu avocado a devenit foarte populară în ultimii ani printre bruncheri… și nu fără motiv. Acest fruct conține grăsimi sănătoase și proteine, care ar putea stimula sațietatea la micul dejun. Acest ingredient este, de asemenea, o sursă bună de potasiu.