SănătateUltimele articole

Este bine sau nu să se pună lapte în cafea?

O aberație pentru unii, un răsfăț matinal pentru alții, adăugarea de lapte în cafea divizează papilele gustative la micul dejun. Este însă un obicei sănătos pentru organism? Vom răspunde la această întrebare în cele ce urmează.

În timp ce multe persoane spun că nu se pot lipsi de cafea dimineața, altora le place să însoțească lichidul negru și amar cu un strop de lapte fierbinte, sau chiar să o înece într-o mare de lapte. Pe cât de delicioasă este pentru acești fani, este băutura benefică pentru organism? De la norișor la „alune” și la cafeaua cu lapte consecventă, există riscul de a dilua prea mult băutura și de a șterge efectul stimulativ al cofeinei? Este acest lucru rațional din punct de vedere digestiv? Iată câteva răspunsuri.

Nu se cunosc efecte asupra cofeinei

Citește și  Ce alimente sa consumam pentru a ne proteja coloana?

Atunci când este consumată ca atare, „mica ceașcă neagră” este plină de beneficii cunoscute și bine documentate. După cum relatează Astrid Nehlig, director de cercetare la Institutul Național de Cercetare Medicală din Franța (Inserm) și specialist în efectele cafelei asupra sănătății, băutura conține celebra cafeină, o moleculă cu proprietăți stimulatoare și protectoare împotriva declinului cognitiv. De asemenea, conține antioxidanți valoroși, polifenoli. „Aceștia au un efect hipotensiv asupra inimii, protejează celulele de îmbătrânire, limitează ruperea ADN-ului și reduc inflamația țesuturilor”, explică Astrid Nehlig.

Și ce se întâmplă dacă adăugi lapte? Până în prezent, nu există studii care să indice eventualele efecte nocive ale cofeinei”, spune Nehlig. Potrivit acesteia, doza inițială de cafea este cea care va influența efectul de stimulare a cofeinei, nu laptele. Și cu sau fără acesta, ar trebui să respecți întotdeauna dozele recomandate. Prea multă cofeină poate duce la nervozitate, tulburări de somn și probleme cardiovasculare. Potrivit Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), un adult sănătos nu ar trebui să depășească 400 mg pe parcursul zilei (200 mg pentru femeile însărcinate), echivalentul a patru-cinci cești de cafea cu filtru pe parcursul zilei.

Citește și  Bruce Willis si Demi Moore – care este adevaratul motiv al despartirii?

Liniștitor, dar nu întotdeauna digerabil

După ce bei cafeaua sau cafeaua cu lapte cu alune, este posibil să simți că ți se potolesc senzațiile de foame. Acest lucru este normal, deoarece laptele conține proteine care au un efect de sațietate.

Dar, pentru alte persoane, această senzație de sațietate este însoțită de disconfort digestiv, balonare, greață și chiar de un tranzit accelerat. Pentru nutriționist, aceste neplăceri indică o intoleranță la lactoză.

Citește și  Regimuri alimentare care te ajuta sa controlezi sindromul colonului iritabil

Cafeaua, prin stimularea mișcărilor colonului, este adesea acuzată că provoacă acest disconfort digestiv. Dar uităm de efectul său benefic asupra digestiei.

Pentru cei care consumă lapte la vârsta adultă, precum populațiile nordice, și care nu au probleme digestive, lichidul poate fi chiar un atu.

Cu toate acestea, experții avertizează că băutorii înrăiți de lapte ar trebui să dea dovadă de moderație. Cercetarea științifică se îndreaptă în direcția varietății alimentare. Cercetările sugerează că adulții ar trebui să consume în medie 2 porții de produse lactate pe zi (3 până la 4 pentru copii și persoanele în vârstă), de exemplu un pahar de lapte, dar și un iaurt sau o bucată de vinete.

Despre autor

Related posts
DeliciiUltimele articole

Must see: 5 orașe magnifice de descoperit în Maroc

Vrei să pleci pentru câteva zile în Maroc? Iată în acest caz, câteva orașe care merită cu…
Read more
SănătateUltimele articole

Alimente de adăugat în farfurie pentru a fi în formă maximă

Chiar dacă secretul pentru a fi în cea mai bună stare de sănătate este de a mânca variat…
Read more
DeliciiUltimele articole

Cand parcul iti miroase a Sauvignon Blanc

Toți pasionații și curioșii domeniului, adică a vinurilor și a finețurilor culinare, știu de…
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.