SănătateUltimele articole

Este bine sau nu să se pună lapte în cafea?

O aberație pentru unii, un răsfăț matinal pentru alții, adăugarea de lapte în cafea divizează papilele gustative la micul dejun. Este însă un obicei sănătos pentru organism? Vom răspunde la această întrebare în cele ce urmează.

În timp ce multe persoane spun că nu se pot lipsi de cafea dimineața, altora le place să însoțească lichidul negru și amar cu un strop de lapte fierbinte, sau chiar să o înece într-o mare de lapte. Pe cât de delicioasă este pentru acești fani, este băutura benefică pentru organism? De la norișor la „alune” și la cafeaua cu lapte consecventă, există riscul de a dilua prea mult băutura și de a șterge efectul stimulativ al cofeinei? Este acest lucru rațional din punct de vedere digestiv? Iată câteva răspunsuri.

Nu se cunosc efecte asupra cofeinei

Citește și  Casa construita din 2 milioane de cuburi Lego

Atunci când este consumată ca atare, „mica ceașcă neagră” este plină de beneficii cunoscute și bine documentate. După cum relatează Astrid Nehlig, director de cercetare la Institutul Național de Cercetare Medicală din Franța (Inserm) și specialist în efectele cafelei asupra sănătății, băutura conține celebra cafeină, o moleculă cu proprietăți stimulatoare și protectoare împotriva declinului cognitiv. De asemenea, conține antioxidanți valoroși, polifenoli. „Aceștia au un efect hipotensiv asupra inimii, protejează celulele de îmbătrânire, limitează ruperea ADN-ului și reduc inflamația țesuturilor”, explică Astrid Nehlig.

Și ce se întâmplă dacă adăugi lapte? Până în prezent, nu există studii care să indice eventualele efecte nocive ale cofeinei”, spune Nehlig. Potrivit acesteia, doza inițială de cafea este cea care va influența efectul de stimulare a cofeinei, nu laptele. Și cu sau fără acesta, ar trebui să respecți întotdeauna dozele recomandate. Prea multă cofeină poate duce la nervozitate, tulburări de somn și probleme cardiovasculare. Potrivit Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), un adult sănătos nu ar trebui să depășească 400 mg pe parcursul zilei (200 mg pentru femeile însărcinate), echivalentul a patru-cinci cești de cafea cu filtru pe parcursul zilei.

Citește și  Dieta vegetariana a lui Djokovic, incluzând postul, picăturile de argint și spirulina

Liniștitor, dar nu întotdeauna digerabil

După ce bei cafeaua sau cafeaua cu lapte cu alune, este posibil să simți că ți se potolesc senzațiile de foame. Acest lucru este normal, deoarece laptele conține proteine care au un efect de sațietate.

Dar, pentru alte persoane, această senzație de sațietate este însoțită de disconfort digestiv, balonare, greață și chiar de un tranzit accelerat. Pentru nutriționist, aceste neplăceri indică o intoleranță la lactoză.

Citește și  Kim Jong-un, operat in secret?

Cafeaua, prin stimularea mișcărilor colonului, este adesea acuzată că provoacă acest disconfort digestiv. Dar uităm de efectul său benefic asupra digestiei.

Pentru cei care consumă lapte la vârsta adultă, precum populațiile nordice, și care nu au probleme digestive, lichidul poate fi chiar un atu.

Cu toate acestea, experții avertizează că băutorii înrăiți de lapte ar trebui să dea dovadă de moderație. Cercetarea științifică se îndreaptă în direcția varietății alimentare. Cercetările sugerează că adulții ar trebui să consume în medie 2 porții de produse lactate pe zi (3 până la 4 pentru copii și persoanele în vârstă), de exemplu un pahar de lapte, dar și un iaurt sau o bucată de vinete.

Despre autor

Related posts
DeliciiUltimele articole

Idei de rețete pentru a face pe toată lumea să iubească varza de Bruxelles

Varza de Bruxelles este departe de a fi preferata tinerilor și a bătrânilor deopotrivă. Cu toate…
Read more
SănătateUltimele articole

Cum poti regla in mod natural nivelul de zahar din sange? Top 3 cele mai bune alimente pentru a echilibra zaharul din sange fara medicamente

Pentru persoanele cu prediabet, diabet sau alte afectiuni care afecteaza nivelul de zahar din sange…
Read more
SănătateUltimele articole

7 solutii eficiente pentru a stopa pofta de zahar

Este zaharul un aliment care creeaza dependenta? Pentru comunitatea stiintifica, aceasta este o…
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.