Pentru unii consumatori, micul dejun este sacru. Trebuie spus că această masă de dimineață depinde de energia noastră din timpul dimineții, de capacitatea noastră de a „începe” ziua și de a ne concentra, precum și de reglarea poftei de mâncare până seara. Cum ne compunem cel mai bine meniul pentru a ne satisface nevoile? Având anumite ingrediente cheie în dulapuri.
Sau șuncă, brânză de vaci sau brânză, pur și simplu, scopul primei mese a zilei este consumul de proteine. Ele sunt cele care „permit sinteza neurotransmițătorilor, în special a dopaminei, care promovează motivația la începutul zilei”, precizează Mégane Heudiard, nutriționist dietetician. Ele sunt și cele care ne umple pe termen lung, evitând astfel poftele de dimineață, spre deosebire de alimentele dulci și mai exact de cele care conțin zaharuri rapide. „Foarte devreme dimineața, creierul secretă cortizol, care are un impact asupra zahărului din sânge, sau asupra nivelului de zahăr din sânge”, continuă profesionistul. Acesta din urmă fiind mai sensibil dimineața, îl perturbăm dacă ingerăm alimente cu zahăr. Va urma apoi un vârf de glicemie (o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge), care va scădea la fel de repede, provocând celebrul „accident” de la 11 a.m. și făcându-ne să vrem să luăm o gustare pe tot parcursul zilei.
Dacă doriți brânză de vaci, o puteți mânca după ce adăugați fulgi de ovăz și câteva bucăți de fructe, de exemplu. Bine de știut pentru cei atrași de brânză: cele proaspete, precum brânza de vaci sau Carré Frais, sunt mai bogate în proteine decât altele.
Cei care preferă să mănânce proteine pe bază de plante pot apela la piureuri de semințe oleaginoase pentru a le unge pe pâine, cum ar fi piureurile de migdale sau alune. Pentru a-ți face pâinea mai moale, o poți stropi cu puțină miere. Iubitorii de savoare pot apela la hummus sau orice preparat din legume uscate.