Ultimele articoleUtile

Ar trebui să fim atenți la aloe vera?

În timp ce gelul său înmoaie pielea uscată, această plantă suculentă poate să nu fie la fel de benefică pentru sistemul digestiv pe cât ți-ai putea imagina. Un profesor de farmacognozie și un medic nutriționist ne explică de ce.

Pentru fiecare pată sau arsură, scoatem gelul nostru de aloe vera. Acest extract de plante grase, folosit din cele mai vechi timpuri, este cunoscut pentru hidratarea și regenerarea pielii. Știai însă că se consumă și sub formă de suc sau suplimente alimentare? Dacă pasionații săi o apreciază atât de mult, nu este cu adevărat că pentru gustul său bland sau pentru textura sa lipicioasă, ci mai degrabă pentru virtuțile sale asupra florei intestinale, mai ales în caz de constipație.

Entuziasmul este de așa natură încât frunzele proaspete de aloe vera pot fi găsite pe toate tarabele pieței și magazinele de specialitate. Numai că, în funcție de partea utilizată sau de metoda de preparare, acestea ar putea avea efecte nedorite. Pierre Champy, profesor de farmacognozie la Universitatea Paris Saclay, și Hafid Halhol, nutriționist și autor al cărții ”Supereroii farfuriei tale, alimentele care îți salvează viața”, fac bilanțul riscurilor asociate acestui consum.

Citește și  NASA lansează nave spațiale pe asteroid pentru a se pregăti de potențialul Armaghedon

Da gelului, nu latexului

Oricât de dulce și de sweet este, cu tulpinile sale verzi lungi și cu spini mici, aloe vera nu ar trebui să fie pe deplin ingerată. „Se consumă doar gelul său, situat în centrul frunzei”, spune nutriționistul Hafid Halhol. „Conține puțină fibră și polizaharide, cu alte cuvinte zaharuri care vor captura apa și vor face scaunele puțin mai moi pentru a înmuia tranzitul, adaugă profesorul de farmacognozie Pierre Champy. Dar nu funcționează la fel de bine ca sosul de mere sau prune uscate „.

Restul foii, pe de altă parte, necesită unele măsuri de precauție pentru utilizare. Potrivit Direcției Generale Concurență, Consum și Control al Fraudelor din Franța (DGCCRF), partea exterioară a frunzelor secretă un lichid galben, denumit suc de latex sau aloe, „bogat în derivați hidroxiantracenici (sau DHA), molecule care au un laxativ foarte puternic efect ”.

Citește și  Cele mai bune remedii naturale in caz de gripa

„Potrivit organizației mondiale a gastroenterologilor, acțiunea sa foarte agresivă este prescrisă ca ultimă soluție pentru tratarea constipației ocazionale la adulți și adolescenți”, subliniază profesorul de farmacognozie. Trebuie să fie slab dozat și utilizat în mod ad hoc, timp de maximum zece zile”.

Utilizarea greșită și dependența

Considerată medicamentoasă, această parte a plantei este, prin urmare, inclusă pe lista ingredientelor pentru suplimentele alimentare care, spre deosebire de medicamente, nu necesită autorizație de introducere pe piață.

Din 2013, Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) permite chiar afirmația generică de sănătate „tranzit îmbunătățit” pe etichetele lor. O promisiune nu lipsită de pericol pentru Pierre Champy. „Există o utilizare greșită a acestui tip de laxativ, mulți îl folosesc pentru pierderea în greutate, deoarece consumul său pe o perioadă lungă de timp duce la pierderea în greutate prin deshidratare”, notează profesorul.

Citește și  Ne axăm pe beneficiile plantei aloe vera în timpul verii

Ca urmare, intestinele sunt golite, luând cu ele minerale precum potasiul, necesare pentru o bună funcție a inimii și care pot provoca inflamația colonului, potrivit lui Pierre Champy.

Mai rău, cu cât vindecarea este mai lungă, cu atât corpul se obișnuiește cu DHA. „Vindecările care depășesc zece zile riscă să depindă: fără această stimulare intestinală artificială, problemele constipației revin”, avertizează profesorul de farmacognozie.

Mai recent, în 2018, EFSA a raportat că DHA din latexul de aloe vera poate deteriora ADN-ul. „Potrivit unui studiu SUA publicat în aprilie 2016, extractul de frunze întregi a arătat dovezi clare ale activităților cancerigene la șobolani și a fost clasificat de Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului ca posibil cancerigen uman.”, Raportează nutriționistul Hafid Halhol.

 

 

Despre autor

Related posts
SănătateUltimele articole

“Dușul intern”- ce presupune această băutură despre care se presupune că poate curăța în mod miraculos intestinele?

TikTok nu este niciodată în pană de idei atunci când vine vorba despre rețete pentru…
Read more
SănătateUltimele articole

Grătar fără carne- legume și fructe sănătoase pe care le poți folosi

Fie că este vorba despre alimente de bază ale verii sau despre alimente nutritive care plac…
Read more
SănătateUltimele articole

Studiu: Un somn bun de noapte întărește sistemul imunitar

Dacă vrei să fii bine, asigură-te că dormi suficient. Aceasta este concluzia unui nou studiu…
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.