MondenUltimele articole

Ashleigh Barty, ca Björn Borg…

Epuizată, australianca, numărul 1 mondial, și-a anunțat sfârșitul carierei. La 25 de ani. La începutul anilor 1980, legendarul suedez a surprins lumea sportului punând punctul final la 26 de ani.

Ashleigh Barty, câștigătoarea Australian Open în ianuarie anul trecut, a surprins lumea tenisului anunțând că își pune capăt carierei. Un final grăbit care amintește de cel al suedezului Björn Borg.

Pe 23 iunie 1983, Björn Borg a luat lumea tenisului pe surprindere, anunțând retragerea sa. Suedezul are 26 de ani. A câștigat Roland-Garros de 6 ori și Wimbledon de 5 ori. Numărul 1 mondial în 1977, a câștigat și Cupa Davis. Profesionist la 17 ani, pur și simplu a avut senzația că a făcut tot ce se putea face. Nu mai avea esența motivației care să-i permită să facă față provocărilor vieții de zi cu zi. În culmea gloriei sale, cel care, prin jocul său (backhandul cu două mâini), aspectul său (bentița lui, cămașa lui Fila, lemnul său, Figura lui Hristos) a propulsat tenisul într-o altă dimensiune sportivă (prin structura sa a fost un pionier în domeniul antrenamentului), economic și mediatic, a fost confruntat cu brutalitate cu o lipsă de încredere.

Citește și  Spirulina vine în slujba frumuseții tale

„A descoperit că nu are motivația necesară. A descoperit că chiar nu mai avea chef să lupte, să se antreneze patru ore pe zi și să continue. Ajungi într-o situație în care nu ai această combativitate pe care trebuie să o ai, știi ”, a rezumat Lennart Bergelin, antrenorul său. Punctul de rupere datează de la finala pierdută împotriva lui John McEnroe la US Open din 1981, care a avut loc după aceea pierdută împotriva americanului minune, la Wimbledon.

Citește și  Sarcina și coronavirusul: niciun pericol de transmitere de la mamă la făt

„După victoria lui John McEnroe, m-am dus direct la casa pe care o aveam atunci pe Long Island. Am sărit în piscină ca un turist, va spune el mai târziu. Acolo, în timp ce m-am relaxat, mi-am dat seama că motivația nu mai era acolo. În acea zi, la 25 de ani, am decis să-mi opresc cariera. Decizie pe care nu am regretat-o ​​niciodată. Fusesem numărul 1, devenind numărul 2 nu m-a interesat”, a rezumat suedezul în remarci raportate de Le Parisien. Ultimul său meci rămâne o înfrângere împotriva lui Henri Leconte în runda a 2-a la Monte-Carlo, în 1983.

Citește și  Fără să ieșim, fără petreceri, fără restaurante, de ce suntem atât de epuizați?

Călătoria și suferința care, mulți ani mai târziu, au determinat-o pe Ashleigh Barty (câștigătoare la Roland-Garros 2019, Wimbledon 2021 și Australian Open 2022) să se îndrepte spre ieșire. Ea care își pusese deja cariera pe terenuri în așteptare timp de șaptesprezece luni pentru a practica cricket, înainte de a se întoarce să-și plimbe jocul ei singular, făcut din variații, inspirații, flash-uri.

Related posts
SănătateUltimele articole

Patru plante pentru a evita pofta de dulce

Uneori, pofta de zahăr este irezistibilă și ne dorim să nu putem ceda. Anumite plante sunt…
Read more
SănătateUltimele articole

Psyllium, acest aliat care pune capăt disconfortului și durerilor de stomac

Bogată în fibre, această plantă din zonele deșertice ajută intestinele leneșe și, ca bonus…
Read more
SănătateUltimele articole

Cinci exerciții de respirație recomandate pentru a reduce anxietatea

Dificultăți de respirație, inimă palpitantă… Aceste reacții pot fi cele de dragoste…
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.