DeliciiUltimele articole

Unde este situată cea mai îngustă stradă din lume?

Cea mai îngustă stradă din lume, aproape la fel de lată ca o foaie de hârtie A4, se află în Franța, într-un sat situat la 200 de metri deasupra nivelului mării, în departamentul Var.

Cunoscut de mult timp sub numele de „La Vigie du Golfe”, satul fortificat Grassin, un loc fermecător, etichetat drept unul dintre cele mai frumoase sate din Franța, încântă turiștii cu priveliștile panoramice remarcabile asupra Golfului Saint-Tropez și a Masivului des Maures. Pe lângă „străduțele pline de flori” și „zidurile în culori pastelate”, vizitatorii sunt atrași și de o ciudățenie aflată între zidurile sale. Localnicii susțin că au cea mai mică stradă din lume, Androuno, recunoscută ca atare de National Geographic. Aceasta măsoară doar 29 cm lățime în punctul cel mai îngust, abia dacă este suficient pentru a te strecura prin ea. Da, ai citit bine.

Citește și  Cunosti beneficiile uleiului de argan?

O stradă „pe care nu poate trece decât o singură persoană pe rând”.

Pentru a spera să te strecori prin acest pasaj, ar fi bine să nu ai o constituție de atlet. A vorbi de o stradă este un pleonasm, pentru că este de fapt o alee sau un pasaj. De fapt, „androuno” sau „endrouno” în provensală înseamnă o alee îngustă, sau chiar o fundătură. Devenită o vedetă pe rețelele de socializare, Androuno a devenit un pasaj îngust în care turiștilor le place să se fotografieze. Dacă vrei să accepți provocarea, se poate ajunge la această stradă pietruită din vestul satului dinspre nord prin rue du Moulin à huile și dinspre sud prin rue des Fabriques.

Citește și  Bergamota, acest fruct picant puțin cunoscut, foarte apreciat în vremuri de pandemie

Un pasaj încărcat de mituri și legende        

După cum povestește France 3 Provence-Alpes-Côte d’Azur, legenda spune că această alee a fost construită pentru a număra oile. Motivul este mult mai realist decât atât. Nathalie Pochintesta, consilier la biroul local de turism, explică într-un reportaj difuzat pe TF1: „Acest loc a fost creat pentru a împiedica scurgerea naturală a apelor pluviale provocată de furtuni. De acum înainte, oficiul local de turism speră ca mica sa curiozitate locală să cucerească Guinness Book of Records. Pentru moment, cartea care enumeră cele mai mari recorduri ale lumii acordă titlul de cea mai îngustă stradă din lume lui Spreuerholgässchen, situată în Reutlingen (Germania). Și pe bună dreptate: are o lățime de doar 31 cm.

Multe legende, dar o singură realitate

Citește și  Obiceiuri care te pot impiedica sa ramai insarcinata

Mult mai mică și mai îngustă decât o stradă normală, Androuno este înainte de toate un pasaj îngust. În provensală, Androuno înseamnă de fapt alee sau fundătură. Încă de la fondarea satului, în jurul secolului 13ᵉ, această stradă minusculă a făcut mereu parte din peisajul Gassin, fără ca cineva să-i acorde prea multă atenție.

Abia mult mai târziu, vizitatorii au început să se intereseze din ce în ce mai mult de acest mic pasaj prin care nu toată lumea poate trece! În ultimii ani, din ce în ce mai mulți vizitatori au dorit să accepte provocarea pasajului.

Acest lucru a dus la publicarea unor fotografii hilare, super interesante pe rețelele de socializare.

Despre autor

Related posts
SănătateUltimele articole

3 moduri incredibil de simple de a mânca mai puțin zahăr

A mânca mai puțin zahăr nu înseamnă să încerci să schimbi o felie de tort aniversar cu o…
Read more
MondenUltimele articole

Actorul Donald Sutherland a murit la vârsta de 88 de ani

Actorul canadian Donald Sutherland, star de filme printre care The Hunger Games și Don’t Look…
Read more
DeliciiUltimele articole

Un vin alb românesc produs de Crama La Salina a fost revelația internațională la Concours Mondial de Bruxelles!

Realizare excepțională pe piața mondială a vinurilor pentru Crama La Salina din județul Cluj…
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.