Ultimele articoleUtile

Au coronavirus și nu pot mirosi? Oamenii de știință din Harvard explică de ce

Coronavirusul este capabil să atace celulele cheie din nas, ceea ce poate explica constatarea neobișnuită că unii suferinzi de Covid-19 își pierd capacitatea de a mirosi și de a gusta, au descoperit cercetătorii de la Școala Medicală Harvard.

Studiul lor asupra datelor genomice umane și șoareci a găsit anumite celule din spatele nasului care adăpostesc proteine în formă distinctă pe care țintește coronavirusul să le invadeze corpul. Infecția acestor celule ar putea duce direct sau indirect la un simț modificat al mirosului, au declarat într-o lucrare publicată sâmbătă.

Medicii din întreaga lume raportează cazuri Covid-19 anecdotice în care pacienții au prezentat o pierdere totală sau  parțială de miros și gust. Condițiile, cunoscute medical ca anosmia și, respectiv, disgeusia, sunt „simptome semnificative” asociate cu pandemia, a comentat Academia Americană de Otorrinolaringologie.

Asociația, cu sediul în Alexandria, Virginia, propune ca aceste simptome să fie adăugate pe lista instrumentelor de screening pentru posibile infecții cu Covid-19. Oamenii care se confruntă cu simptomele în absența altor cauze cunoscute ar trebui să ia în considerare autoizolarea și să fie testate, a spus grupul.

Inflamarea în cavitatea nazală declanșată de infecția cauzatoare de pandemie poate împiedica simțul mirosului, au spus David Brann și Sandeep Robert Datta, de la departamentul de neurobiologie al Școlii Medicale Harvard. Dar este posibil, de asemenea, virusul infectează și dăunează celulelor din epiteliul nazal necesar pentru o funcție olfactivă normală.

Descoperirea cauzei pierderii senzoriale are implicații importante pentru susținerea diagnosticului și determinarea efectelor bolii, au spus cercetătorii.

„Mai mult, pacienții cu disfuncție olfactivă persistentă sunt expuși riscului de deficiențe nutriționale, de vătămare din cauza incapacității de a mirosi„ pericol ”mirosuri precum fum, gaze și alimente stricate și de a dezvolta afecțiuni psihiatrice, în special depresie”, au spus ei.

Despre autor

Related posts
SănătateUltimele articole

Cele mai proaste alimente și băuturi pentru dinți

Îngrijirea dinților tăi trece printr-o bună igienă orală dar și prin conținutul farfurii.
Read more
SănătateUltimele articole

Top beneficii ale consumul de fistic pentru sănătate

Fisticul este extrem de interesant atât pentru starea ta de sănătate, cât și pentru a te…
Read more
MondenUltimele articole

În umbra sinistră a cazului R. Kelly, căsătoria sa ilegală cu cântăreața de atunci în vârstă de 15 ani Aaliyah

Interpretul melodiei I Believe I Can Fly, condamnat pe 29 iunie la 30 de ani de închisoare pentru…
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.