Resturi de carne care ajung pe fundul tomberonului… un lucru care se întâmplă destul de des. O risipă alimentară care este cel mai adesea motivată de o lipsă de spațiu din congelator sau pur și simplu de teama de a consuma unele alimente, odată ce sunt congelate.
Cât timp poate să rămână carnea la congelator?
Crudă sau gătită, carnea poate să fie congelată, indiferent de tipul său.
O masă în familie este întotdeauna o oportunitate de a împărtăși câteva momente de neuitat în jurul unor preparate prietenoase și gustoase. Da, dar acum, odată ce oaspeții se întorc acasă, ajungi cu resturi de carne și trebuie recunoscut, uneori sunt puțin prea multe. Din cauza lipsei de spațiu în frigider, decizi să păstrezi carnea la congelator. Pe lângă păstrarea calităților nutriționale ale cărnii, congelarea este și o modalitate excelentă de a încetini dezvoltarea bacteriilor din diferite alimente.
Dar rămâne o întrebare: cât timp să păstrezi carnea la congelator?
Crudă sau gătită, în caserolă sau sub vid, fiecare tip de carne poate să fie ținut în congelator pentru un consum ulterior, fără să își piardă valoarea nutritivă. Dar, durata de congelare poate varia în funcție de tipul de carne. O durată de păstrare care trebuie să fie respectată pentru ca aceasta să nu prezinte niciun risc sanitar și pentru ca gustul sau savoarea să nu fie alterate.
Carnea de miel, de vită sau de porc: între 6 și 8 luni.
Carnea tocată: 2-3 luni.
Carnea fiartă: 2-3 luni.
Carnea afumată: 1-2 luni.
Cârnații proaspeți: 1-2 luni.
Măruntaiele: 3-4 luni.
Un pui întreg: 6-8 luni.
Carnea de pui tăiată: file sau pulpe: 6 luni.
De notat că cifrele prezentate aici sunt doar cu titlu informativ și indicativ. Deci dacă ai o carne ambalată sub vid sau în caserolă mai ales, trebuie să citești care este data sa limită de consum.
Cum se congelează carnea corect?
Acum că ai o idee despre perioada de valabilitate a cărnii și păsărilor tale din congelator, poți să o congelezi, nu fără a respecta anumite reguli esențiale pe parcurs.
Reglează temperatura congelatorului în mod ideal la -18°C înainte de a păstra carnea;
Golește congelatorul pentru a dedica un întreg recipient de congelare cărnii pentru a te bucura de cât mai mult spațiu;
Împachetează diferitele bucăți de carne pe porție în pungi de plastic de preferință etanșe, amintindu-ți să îndepărtezi aerul care este acolo înainte de închidere;
Păstrează ambalajul original dacă carnea a fost anterior ambalată în vid, acordând atenție termenului de utilizare înainte de congelare;
Scrie pe fiecare pungă, tipul de carne și data congelarii;
Respectă termenul de valabilitate estimat pentru fiecare bucată și specie de carne.