Ce alimente nu ar trebui să fie consumate niciodată împreună?

Dacă atunci când sunt consumate singure sunt inofensive, unele alimente nu ar trebui să fie niciodată consumate împreună. Deci unele alimente nu fac deloc casă bună împreună atunci când sunt consumate împreună.
Motivele ar putea să fie diferite: fie pentru că încetinesc digestia, fie pentru că împiedică absorbția nutrienților sau provoacă disconfort digestiv. Chiar dacă anumite combinații sunt bine înrădăcinate în obiceiurile noastre alimentare – și sunt delicioase – ele sunt totuși dăunătoare pentru bunăstarea noastră fără ca noi să fim conștienți de asta. Iată cinci combinații care ar trebui evitate dacă îți dorești o digestie mai lină și o mai bună asimilare a nutrienților.
Ceaiul și alimentele bogate în fier
Ceaiul conține taninuri, care inhibă absorbția fierului din alimente vegetale precum leguminoasele, spanacul și fructele uscate. Pe termen lung, această combinație reduce asimilarea acestui mineral esențial și favorizează carențele. Așadar, cel mai bine este să aștepți cel puțin o oră după o masă înainte de a bea ceai.
Amidonul și proteinele
Chiar dacă nu spui niciodată nu unei fripturi apetisante și chipsurilor, combinarea celor două nu este o idee atât de bună pentru organismul tău. Proteinele au nevoie de un mediu acid pentru a fi digerate, în timp ce alimentele amidonoase au nevoie de un mediu bazic. Un conflict digestiv care poate duce la balonare.
Fructele și masa principală
Pentru o digestie bună, cel mai bine este să consume fructe la începutul mesei. Poate părea ciudat, dar cum fructele se digeră foarte repede, consumul lor după masă va provoca balonare și aciditate. Mai ales după alimentele bogate în amidon, care încetinesc digestia. În mod ideal, consumă fructe cu 30 de minute înainte de masă sau ca gustare. În caz contrar, poți opta pentru un compot de casă – în care fructele sunt fierte – care va fi mult mai bine absorbit de organism.
Fibre și proteine
Alimentele bogate în fibre, precum bananele, și cele bogate în proteine, precum ouăle, au timpi de digestie diferiți. Combinarea lor în aceeași masă provoacă fermentație și perturbă digestia. Prin urmare, cel mai bine este să limitezi combinarea acestor două tipuri de alimente în aceeași masă și să le consumi separat, la 20 de minute distanță.
Banana și fructele roșii
Cu siguranță este dificil să asociem bananele cu alte alimente. Și totuși, deși iubim acest amestec în smoothie-uri, ar trebui să evităm combinarea bananelor cu fructe bogate în flavanoli, în special fructele roșii. Bananele conțin oxidaze polifenolice, o enzimă responsabilă de rumenirea fructelor, care oxidează și degradează flavonolii. Ar fi păcat, deoarece flavonolii sunt deosebit de benefici pentru sănătatea noastră cardiovasculară și funcțiile cognitive, precum și pentru sănătatea și bunăstarea noastră.