Descoperă care sunt cele 5 alimente care te țin treaz

Un somn bun nu depinde doar de cât timp petreci sub plapumă, ci și de ceea ce îți pui în farfurie. În timp ce unele alimente pot fi savurate cu toată liniștea seara, altele îți pot perturba somnul, te pot face să te trezești noaptea sau îți pot face somnul mai puțin odihnitor. Iată deci care sunt cele cinci alimente care sunt responsabile pentru un somn de noapte prost.

Alimente bogate în cofeină

Cofeina este un stimulent natural, unul care blochează adenozina, o moleculă care te ajută să adormi. Aceasta se găsește în cafea, ceai, băuturi răcoritoare și ciocolată neagră. Aceste alimente vor crește vigilența, vor întârzia somnul și te vor face să te trezești noaptea, deoarece efectul cofeinei poate dura până la 6 ore după ingerare. Așa că optează în schimb pentru ceaiuri relaxante din plante cu mușețel, verbină sau chiar infuzii de cereale.

Citește și  Cum sa treci mai usor peste efectele schimbarii fusului orar

Alimente grase, grele         

Alimentele grase precum carnea roșie, mezelurile și brânzeturile necesită un efort major din partea sistemului digestiv. Acest lucru face dificilă adormirea și provoacă neliniște. Mai mult, carnea roșie, care este foarte bogată în proteine, poate favoriza producerea de dopamină și adrenalină, doi hormoni ai stării de veghe. Așa că, cel mai bine ar fi să optezi pentru mese ușoare, cu pește, legume și alimente integrale bogate în amidon, care sunt mai ușor de digerat.

Citește și  Prințul Charles își vinde ferma organică: încă un pas către tron?

Condimente puternice

Mâncărurile foarte picante sunt cu siguranță excelente pentru sănătate, dar este mai bine să le eviți seara. Capsaicina conținută în special în ardeiul iute încetinește digestia – în special pentru cei mai puțin obișnuiți să mănânce ardei iute – și crește temperatura corpului, doi factori care pot perturba somnul. Așadar, preferă ierburi aromatice mai blânde – busuioc, oregano, cimbru – pentru a aroma mâncărurile seara.

Leguminoasele

Bogate în fibre și proteine vegetale, leguminoasele – linte, năut, fasole – sunt o sursă excelentă de energie. Cu toate acestea, durează mult timp până ca acestea să fie digerate: consumate seara, ele fermentează în intestin și provoacă balonări care pot perturba somnul. Dacă dorești să le mănânci la cină, cel mai bine ar fi să procedezi așa- înmoaie-le înainte de a le găti și adaugă un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu pentru a le face mai ușor de digerat.

Citește și  Dimineața în pijama, Julia Roberts se bucură de carantina de la Sydney

Bucătăria asiatică și mâncărurile industriale

Bucătăria chineză și japoneză, dar și anumite mâncăruri industriale conțin glutamat de sodiu, un potențiator de aromă care stimulează organismul. Acesta accelerează metabolismul și crește nivelul de energie. Atenție, acesta este prezent în multe mâncăruri industriale, în special în sosurile și supele instant. Sfatul nostru: pentru a-l evita pe cât posibil, optează pentru preparate făcute în casă, folosind ingrediente naturale, cu grad scăzut de transformare.

Despre autor