MondenUltimele articole

Inteligența artificială poate diagnostica demența într-o zi

Oamenii de știință testează un sistem de inteligență artificială despre care se crede că este capabil să diagnosticheze demența după o singură scanare cerebrală. De asemenea, poate fi capabil să prezică dacă starea va rămâne stabilă timp de mulți ani, se va deteriora încet sau va avea nevoie de tratament imediat. În prezent, poate fi nevoie de mai multe scanări și teste pentru a diagnostica demența. Cercetătorii implicați spun că diagnosticările anterioare cu sistemul lor ar putea îmbunătăți considerabil rezultatele pacienților.

Identificați tiparele

„Dacă intervenim devreme, tratamentele pot începe devreme și pot încetini progresia bolii și, în același timp, pot evita mai multe daune”, a spus prof. Zoe Kourtzi, de la Universitatea Cambridge și membru al centrului național pentru AI și știința datelor The Alan Turing Institutes.

„Și este posibil ca simptomele să apară mult mai târziu în viață sau să nu apară niciodată.”

Sistemul Profesorului Kourtzi compară scanările cerebrale ale celor îngrijorați că ar putea avea demență cu cele ale mii de pacienți cu demență și cu dosarele lor medicale relevante.

Citește și  Cand ii vom vedea pe Meghan Markle si pe printul Harry alaturi de regina si de Kate si William?

Algoritmul poate identifica modele în scanări, chiar și neurologii experți nu pot să le vadă și să le potrivească cu rezultatele pacienților din baza lor de date.

Clinici de memorie

În testele preclinice, a reușit să diagnosticheze demența, cu ani înainte de apariția simptomelor, chiar și atunci când nu există semne evidente de deteriorare a scanării cerebrale. Procesul, la Spitalul Addenbrooke și alte clinici de memorie din întreaga țară, va testa dacă funcționează într-un cadru clinic, alături de modalitățile convenționale de diagnosticare a demenței. În primul an, aproximativ 500 de pacienți sunt așteptați să participe. Rezultatele lor vor ajunge la medicii lor, care, dacă este necesar, pot sfătui cu privire la tratamentul ce trebuie urmat.

Neurologul consultant Dr Tim Rittman, care conduce studiul, alături de neurologi de la Universitatea Cambridge, a numit sistemul de inteligență artificială o „dezvoltare fantastică”. „Aceste seturi de boli sunt cu adevărat devastatoare pentru oameni”, a spus el. „Așadar, atunci când transmit aceste informații unui pacient, orice pot face pentru a fi mai încrezător în diagnosticare, pentru a le oferi mai multe informații despre progresia probabilă a bolii pentru a-i ajuta să își planifice viața.”

Citește și  Sfaturi oferite de Flexform pentru alegerea mobilierului de exterior confortabil si rezistent

Printre primii care au participat la proces, Denis Clark, în vârstă de 75 de ani, s-a retras din slujba sa de director executiv pentru o companie de carne, în urmă cu cinci ani. Anul trecut, soția sa, Penelope, a observat că uneori se lupta cu memoria sa. Și acum sunt îngrijorați că dezvoltă demență. Denis încearcă să-și descrie simptomele, dar Penelope se interpune pentru a spune că îi este greu să explice ce se întâmplă. Cuplul este îngrijorat de nevoia de a-și vinde casa pentru a finanța îngrijirea lui Denis. Deci, Penelope este ușurată de faptul că nu ar trebui să aștepte mult timp pentru un diagnostic și o indicație a modului în care orice demență ar putea progresa.

Citește și  Alergie la soare: ce este de facut?

Un alt pacient al doctorului Rittman, Mark Thompson, în vârstă de 57 de ani, care a început să aibă pierderi de memorie în urmă cu 10 luni, înainte de începerea procesului sistemului de inteligență artificială, a spus că ar fi făcut o mare diferență pentru el dacă ar fi fost disponibil. „Am făcut test după test după test și cel puțin patru scanări înainte de a fi diagnosticat”, a spus el.

„Echipa medicală a fost minunată și a făcut tot ce a putut pentru a ajunge la fundul a ceea ce nu era în regulă cu mine. „Dar incertitudinea îmi provoca mai multe … probleme psihice decât oricare cauză de afecțiune. „A fost o tumoare? Ar fi nevoie să mă opereze? Mi-a provocat atât de mult stres, fără să știu ce e în neregulă cu mine.” bbc.co.uk

Despre autor

Related posts
SănătateUltimele articole

Cele mai proaste alimente și băuturi pentru dinți

Îngrijirea dinților tăi trece printr-o bună igienă orală dar și prin conținutul farfurii.
Read more
SănătateUltimele articole

Top beneficii ale consumul de fistic pentru sănătate

Fisticul este extrem de interesant atât pentru starea ta de sănătate, cât și pentru a te…
Read more
MondenUltimele articole

În umbra sinistră a cazului R. Kelly, căsătoria sa ilegală cu cântăreața de atunci în vârstă de 15 ani Aaliyah

Interpretul melodiei I Believe I Can Fly, condamnat pe 29 iunie la 30 de ani de închisoare pentru…
Read more
Newsletter
Become a Trendsetter
Sign up for Davenport’s Daily Digest and get the best of Davenport, tailored for you.