Sezonul de iarnă înseamnă, pe lângă viroze, frig și viruși, supraalimentare, ceea ce ne poate pune la încercare ficatul. Pe TikTok, un gastroenterolog american ne împărtășește planul său de atac pentru a avea grijă de acest rege al organelor încă de la micul dejun.
Raclette, foie gras, ciocolată și șampanie, toate se înghesuie în jurul mesei… Este oficial: de la începutul lunii decembrie, a început maratonul gastronomic al iernii. În această perioadă a anului, dietele alimentare trec adesea pe locul doi și nu este neobișnuit ca organismul să plătească pentru excese la începutul lunii ianuarie. Grăsimile, zahărul și alcoolul ne pun la grea încercare ficatul, regele organelor a căror sarcină este de a filtra și purifica substanțele toxice la care putem fi expuși atunci când mâncăm.
Vestea bună este că există băuturi pe care le poți consuma începând cu micul dejun pentru a te ajuta să îți pui organismul pe picioare după ce ai mâncat prea mult. În timp ce consumul de cafea are reputația de a stimula producția de enzime specifice detoxifierii ficatului, gastroenterologul american Joseph Salhab, foarte popular pe rețelele de socializare (cu peste 1,3 milioane de urmăritori), a dezvăluit pe contul său TikTok, în august anul trecut, trei alternative ideale la „micul negru”.
Ceai verde
Ceaiul are de mult timp reputația de a stimula sănătatea, în special un soi, ceaiul verde, care este produs în principal în China. După cum subliniază doctorul Joseph Salhab, această băutură fierbinte conține „o cantitate mare de antioxidanți și flavonoide numite catechine”, care ajută la protejarea ficatului, în special împotriva steatozei hepatice. Mai exact, această patologie, mai bine cunoscută sub numele de boala ficatului gras sau NASH, se caracterizează printr-o inflamație gravă a ficatului din cauza unei acumulări de grăsimi în organism.
Ceai Matcha
Tot la capitolul băuturi calde, un alt ceai este recomandat de profesioniștii din domeniul sănătății. Este vorba despre matcha japonez, în care frunzele de ceai sub formă de pulbere sunt în mod tradițional bătute împreună și diluate în apă clocotită. Și acesta este renumit pentru proprietățile sale antioxidante și de protecție a ficatului. „Este foarte asemănător cu ceaiul verde, dar este foarte concentrat, deoarece este făcut dintr-un tip diferit de ceai verde care poate conține mai mulți antioxidanți decât preparatul standard de ceai verde”, explică gastroenterologul, care recomandă să fie consumat în stare crudă, sub formă de băutură caldă, mai degrabă decât sub formă de suplimente alimentare. De asemenea, merită menționat că ceaiul matcha, ca și ceaiul verde, conține mai puțină cofeină decât cafeaua. Este perfect pentru cei care nu suportă „micul negru” de dimineață.
Un smoothie
Smoothie-urile pe bază de fructe și amestecurile de legume pot avea, de asemenea, un impact asupra sănătății ficatului. Dr. Joseph Salhab îți recomandă să apelezi la legume cu frunze verzi, cum ar fi varza kale, spanacul și broccoli, precum și la anumite fructe roșii, cum ar fi fructele de pădure, care sunt foarte bogate în antioxidanți. Un alt avantaj pentru persoanele sensibile la cofeină este că aceste băuturi super-vitaminice nu conțin „nicio urmă din această substanță și sunt în continuare foarte gustoase”, conchide el. Așadar, începe să amesteci!